Núdzový stav sa skončil, ako fungujú nemocnice a čo je s lôžkami pre pacientov s Covid?

17.6.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Takmer každé desiate lôžko v bratislavských nemocniciach bolo až do nedele rezervované pre pacientov nakazených novým koronavírusom. Skončili sa všetky obmedzenia, keď už nemáme  núdzový stav?

Napriek tomu, že epidemiologická situácia na Slovensku je dlhodobo priaznivá, až donedávna museli mať nemocnice vyčlenené lôžka pre pacientov s Covid-19, a teda menší počet lôžok bol k dispozícii pre pacientov s inými diagnózami. Napríklad na gynekologicko-pôrodníckej klinike Ružinovskej nemocnice bola podľa nemenovaného lekára „zatvorená“ až štvrtina lôžok.

S prechodom zo soboty 13. 6. na nedeľu 14. 6. sa skončil  na Slovensku núdzový stav, takže nemocnice sa vracajú do štandardného režimu. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová potvrdila, že pacienti s Covid-19 už budú výlučne „riešení“ na infektologických ambulanciách. Nemocnice však musia mať aj naďalej zabezpečenú triáž, teda triedenie pacientov: v prípade, že príde človek s podozrením na infekčné ochorenie alebo má podozrivú epidemiologickú anamnézu, mali by ho umiestniť na bezpečné miesto nemocnice, kde mu urobia  odber tak, aby sa nedostal do styku s ostatnými pacientmi.

Fungovanie triáže je podľa Eliášovej v kompetencii konkrétneho zdravotníckeho zariadenia. Nevyhnutná je najmä v špecializovaných ústavoch, ale napríklad aj pri telefonickom objednávaní k špecialistom alebo všeobecných lekárom. „Zrušenie napríklad triážnych stanov je na individuálnom rozhodnutí každej nemocnice. Čo sa týka triáže v primárnej sfére, poskytovanie zdravotnej starostlivosti formou osobnej konzultácie sa realizuje po predchádzajúcom telefonickom alebo e-mailovom dohovore s ošetrujúcim lekárom alebo sestrou a po predchádzajúcom telefonickom triedení,“ doplnila hovorkyňa.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), pod ktorú patria nemocnice v Ružinove, Petržalke, Podunajských Biskupiciach, na Kramároch a v Starom Meste, bolo pre pacientov s Covid-19 rezervované takmer každé desiate lôžko. „Nariadením ministerstva zdravotníctva sme v rámci našej nemocnice vyčlenili 207 lôžok z takmer 2 600 lôžok,“ spresnila hovorkyňa UNB Eva Kliská. Zvýšené protiepidemiologické opatrenia tu stále platia, to znamená, že pri vstupe do nemocnice musíte mať rúško a musíte vyplniť dotazník o svojom zdravotnom stave.

„V nemocnici máme aj naďalej pripravené izolačné izby pre pacientov s podozrením na ochorenie Covid-19 a tiež máme pripravené tímy zdravotníkov v prípade, že by bolo potrebné hospitalizovať viacerých pacientov s týmto ochorením. Rovnako zostávajú aj pred vybranými nemocnicami odberové miesta. Z pohľadu pacienta to znamená, že aktuálne postupne obnovujeme plnú prevádzku niektorých kliník, to znamená, že sa vraciame k operatíve bez obmedzení a takisto sa obnovuje činnosť niektorých ambulancií,“ uviedla Eva Kliská.

Na Slovensku nepribudol v pondelok ani jeden človek infikovaný novým koronavírusom, no včera to už bolo deväť. Hospitalizovaných je 18 pacientov, pričom v ani jednom prípade sa ochorenie Covid-19 potvrdilo.

(ac)

Páčil sa vám článok?