Nežiaduce účinky liekov: Viete, ktoré liečivo ľudia hlásili najčastejšie?

16.5.2020
0
lieky

Zdroj: pixabay

Páčil sa vám článok?

Vlani zdravotnícki pracovníci a pacienti nahlásili spolu 1128 podozrení na nežiaduce účinky liekov. Medziročne ide o štvorpercentný pokles. Na svojom webe o tom v materiáli "Liekové riziko" informuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Ústav poukázal na to, že držitelia rozhodnutia o registrácii lieku zaslali v roku 2019 priamo do európskej databázy spolu 1864 hlásení podozrení na nežiaduce účinky liekov, z toho bolo 871 závažných a 993 nezávažných hlásení. "Oproti predchádzajúcim rokom sme zaznamenali nárast v počte spontánnych hlásení, ktoré boli doručené na ŠÚKL najmä zo strany lekárnikov a pacientov. Po sčítaní týchto hlásení s firemnými hláseniami však evidujeme medziročný pokles o štyri percentá," uviedli tvorcovia materiálu.

Doplnili, že posledné dva roky zaznamenali nárast nezávažných hlásení od farmaceutických spoločností. Najčastejším kritériom závažnosti bola práve hospitalizácia alebo jej predĺženie z dôvodu nežiaduceho účinku. Sedem percent, teda 84 hlásení, sa týkalo podozrenia na nežiaduce účinky v súvislosti s očkovaním, pričom 16 hlásení bolo závažných a 68 nezávažných.

Analýza tiež ukázala, že nežiaduce účinky hlásili viac ženy, a to v 681 prípadoch. Muži ich nahlásili v 376 prípadoch a pri 71 hláseniach nebolo udané pohlavie. Podľa veku pacientov dominovali najmä dospelí vo veku od 19 do 65 rokov.

Najviac hlásení bolo zaslaných od lekárov z interného a dermatovenerologického oddelenia Univerzitnej nemocnice Bratislava a z iných dermatovenerologických ambulancií v Bratislave a Košiciach. "Hlásenia od internistov sa na prvú priečku opäť dostali po dvoch rokoch, keď tento post patril dermatológom," uviedol ŠÚKL s tým, že vyzdvihol nárast v počte hlásení najmä od lekárnikov z verejných i nemocničných lekární i klinických farmaceutov.

V analýze najčastejšieho liečiva, na ktoré bolo zaslaných najviac hlásení, dominovalo liečivo ciprofloxacín. Analýza ukázala, že najviac nežiaducich reakcií, ktoré sa vyskytli u pacienta, sa prejavili na koži, spôsobili poruchu tráviaceho traktu alebo vznikli v mieste podania. Najčastejšími prejavmi boli vyrážky, hnačka, svrbenie kože, nevoľnosť, vracanie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?