Odhalia, v ktorej budove či štvrti sa nachádza koronavírus? Slovenskí vedci vyvíjajú úžasnú metódu

15.5.2020
0

Zdroj: TASR – Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Nebude potrebné testovať jednotlivých ľudí, najskôr zistíme, či sa koronavírus nachádza v nejakej budove či dokonca celej mestskej štvrti. Na takejto potrebnej metóde pracujú slovenskí vedci.

Vírus spôsobujúci ochorenie COVID - 19 sa totiž nachádza aj v moči či výkaloch chorých ľudí. Preto bude možné odhaliť ho aj v odpadových vodách. Na metóde, ktorá by ho dokázala detekovať, už pracujú naši vedci.

Koronavírus sa podarilo v odpadových vodách nájsť už napríklad vo švédskom Štokholme. Ani u nás nie je niečo také úplné sci-fi, známe je napríklad odhaľovanie drog touto metódou.

"Vedci zo Slovenskej technickej univerzity vyvíjajú metódu, ako zisťovať vírus v odpadových vodách. Je to nová metóda, čo sa  týka Covidu, ale v minulosti bola použitá na detekciu drog... Tu vieme zistiť z nejakej konkrétnej komunity, či je to domov sociálnych služieb, alebo je to centrum pre bezdomovcov, alebo sú to školy alebo dokonca celé štvrte, či tam je nejaký pozitívny signál na COVID -19," informoval dnes slovenský vedec Robert Mistrík, ktorý sa podieľal na vývoji vysokokvalitných PCR testov odhaľujúcich toto ochorenie u ľudí. 

​Ako dodal, vedci rokujú aj s Úradom verejného zdravotníctva a zapojili sa aj do európskeho projetku, ktorý si taktiež kladie tieto ciele.

(ms)

Páčil sa vám článok?