Vyšetrenie u alergiológa bývalo zadarmo, teraz treba platiť

20.4.2020
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

O nepríjemnej skúsenosti z návštevy lekára nám napísal ďalší čitateľ, tentoraz Bratislavčan Boris. Cíti sa byť oklamaný. Za vyšetrenie, ktoré mal v minulosti vždy zadarmo, musel totiž naposledy už platiť, a nie málo!

Boris, ktorý je klientom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, nám nedávno do redakcie poslal aj kópiu účtovného dokladu so sumou 20 eur, kde sa uvádza 1x Nadštadart Jedn. vyšetr“. Nie je teda na ňom presne definované, za aký nadštandard a pri akom vyšetrení náš čitateľ platil. Vysvetľuje, že išlo o vyšetrenie u imunoalergiologičky, ktoré absolvoval vlani v apríli v rámci každoročnej kontroly. Podľa jeho slov išlo o rovnaký lekársky úkon ako rok predtým, keď ho mal zadarmo.

Dňa 24. 4. 2019 som bol na každoročnej kontrole u svojho špecialistu imunoalergiológa. Za vyšetrenie, ktoré bolo doposiaľ hradené Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, som musel zaplatiť 20 eur priamo v ordinácii. Lekárka platbu odôvodňovala zmenou poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a tým, že Medicínske zariadenie Mlynská dolina, s. r. o., pod ktoré teraz patrí, má cenník, podľa ktorého sa za vyšetrenie platí,“ spresnil Boris.

Prekvapilo ho tiež, že v systéme Všeobecnej zdravotnej poisťovne sú evidované iba lieky, ktoré mu lekárka predpísala, nie samotné vyšetrenie. Keď však rovnaké vyšetrenie absolvoval rok predtým, v systéme poisťovne zaevidované bolo, a to s uvedením sumy 7,08 eura.

Zdroj: Čitateľ Boris

​Borisov blok z vyšetrenia.

V zdravotnej poisťovni, kde sme Borisov prípad preverovali, nás ubezpečili, že spomínaný typ vyšetrenia u imunoalergiológa naďalej uhrádzajú v plnej výške, teda pacient naň nepripláca nič. „U zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je výkon plne hradený zo zdrojov verejného zdravotného poistenia,“ potvrdila pre Bratislavské noviny Slávka Gáborová z referátu komunikácie. Konkrétne ide o kód výkonu 62, teda „cielené vyšetrenie dvoch alebo viacerých orgánových systémov alebo dispenzárna kontrola (cielená anamnéza, resp. anamnéza od poslednej kontroly), popis subjektívnych obtiaží, objektívny nález, vypísanie správy, záver, vypracovanie plánu do nasledujúcej kontroly...“

Pokiaľ ide o poplatok za nadštandard, ktorý má náš čitateľ uvedený na účtovnom doklade, aj tu platia jasné pravidlá. „S nadštandardnými službami musí pacient preukázateľne súhlasiť a musí to byť jeho slobodná vôľa,“ informovala Lucia Forman z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Cenník všetkých platených úkonov má byť umiestnený v ambulancii na viditeľnom mieste, aby sa s ním pacient mohol oboznámiť.

Ak teda Boris nebol informovaný o tom, že v rámci vyšetrenia dostane nadštandardnú službu (akú konkrétne pri rutinnej každoročnej kontrole?), poplatok 20 eur mu zjavne naúčtovali nezákonne. V takom prípade môže dať podnet na Bratislavský samosprávny kraj, aby preveril oprávnenosť platby. Ak sa preukáže, že bola nezákonná, zdravotnícke zariadenie mu musí peniaze vrátiť.

(ac)

Páčil sa vám článok?