Výrobňu asfaltu ministerstvo už odobrilo

8.12.2006
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo životného prostredia v uplynulých dňoch vydalo záverečné stanovisko, v ktorom odobrilo vybudovanie výrobne cestných asfaltov v časti areálu bývalých Slovenských závodov technického skla.

V areáli by mala byť inštalovaná nová obaľovacia linka asfaltových (živičných a bitumenových) zmesí a vybudované by mali byť aj ďalšie súvisiace pomocné prevádzky a zariadenia. Asfaltové zmesi majú slúžiť na budovanie vozoviek a iných dopravných plôch. Linka má mať výkon 120 ton zmesí za hodinu, čo je - pri zohľadnení skutočnosti, že výroba bude sezónna a vyrábať sa má len od marca do novembra - 94-tisíc ton zmesí ročne.

 V rámci prerokovania zámeru sa ukázalo, že s ním nesúhlasí mestská časť Devínska Nová Ves, pretože má obavy z dopravnej záťaže. Proti výstavbe sú aj niekoľkí občania, ktorí založili aj občianske združenie. Mestská časť Dúbravka, na území ktorej má výrobňa stáť, naopak vyslovila s výstavbou súhlas.

Ministerstvo výstavbu odobrilo za predpokladu, že bude splnených jeho 21 podmienok. Tie súvisia predovšetkým s ochranou životného prostredia, je medzi nimi aj požiadavka monitoringu podzemných vôd, ale aj podmienka, že suroviny na výrobu asfaltových zmesí a ani zmesi samotné nebudú dopravované cez Dúbravku

Páčil sa vám článok?