Obetaví lekári: O pacientov v Bratislave sa starajú často dôchodcovia, pozrite si, aký je ich priemerný vek

23.3.2020
0

Zdroj: Ilustračné foto - TASR

Páčil sa vám článok?

Tušíte, aký je priemerný vek všeobecných lekárov a pediatrov v Bratislave? Ak odborníci varujú, že koronavírus najviac ohrozuje seniorov, tak práve naši doktori patria k tej najzraniteľnejšej skupine. Pozrite sa, čo hovoria fakty.

V prvej línii v boji so zákerným koronavírusom stoja zdravotníci v nemocniciach a záchranári, v značnom riziku však pracujú aj obvodní lekári v ambulanciách. Nielen preto, že k nim môže prísť pacient s úplne iným problémom a pritom je nosičom nákazy, hoci nemá nijaké príznaky ochorenia COVID-19. Zraniteľnejší sú aj pre svoj vek. Nákaza u starších ľudí prebieha ťažšie a lekári v Bratislave patria, žiaľ, k tej vyššej vekovej kategórii.

Podľa údajov, ktoré nám poskytol Boris Chmel z Národného centra zdravotníckych informácií, v mnohých ambulanciách pracujú dokonca sedemdesiatnici. Napríklad v okrese Bratislava IV je priemerný vek pediatrov viac ako 63 rokov, ale aj všeobecní lekári sú práve tu najstarší v rámci hlavného mesta – ich priemerný vek je 57,13 roka. To znamená, že viacerí z nich tiež majú dávno po šesťdesiatke.

Lekárov je u nás málo, viacerí odchádzajú a noví veľmi neprichádzajú. „V Bratislavskom samosprávnom kraji ukončilo od 1. januára 2019 prevádzku jedenásť ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a len dvaja začali. Ak by sme zohľadnili len súčasný trend ukončovania ambulancií (bez zohľadnenia veku), potrebovali by sme desať všeobecných lekárov pre dospelých a deväť pediatrov,“ uviedla pre Bratislavské noviny hovorkyňa župy Lucia Forman.

Znepokojuje aj fakt, že lekárom, ktorí dennodenne prichádzajú do kontaktu s chorými, chýba dostatok dezinfekčných prostriedkov a rúšok na tvár, ktoré by ich chránili pred rizikom nákazy. „Preto sme sa na zasadnutí krízového štábu rozhodli, že všeobecným lekárom v kraji zabezpečíme 20-tisíc ochranných rúšok a dezinfekčných prostriedkov. Primárne sú určené pre všeobecných lekárov pre dospelých a pre pediatrov,“ uviedol župan Juraj Droba ešte minulý utorok. Krátko na to Bratislavský samosprávny kraj informoval, že obstaral 30-tisíc kvalitných rúšok zo 100-percentnej egyptskej bavlny so strieborným vláknom určených aj na opakované použitie. Okrem rúšok z vlastných zdrojov začal distribuovať ochranné pomôcky, ktoré zabezpečila Správa štátnych hmotných rezerv - chirurgické rúška, chirurgické rukavice a návleky. Slúžiť majú nielen pre lekárov či zdravotné sestry, ale napríklad aj pre pracovníkov sociálnych zariadení.

Priemerný vek lekárov v Bratislave

BA I

Všeobecní lekári: počet 88, vek 50,78

Všeobecní pre deti a dorast: počet 4, vek 63

BA II

Všeobecní lekári: počet 92, vek 49,92

Všeobecní pre deti a dorast: počet 21, vek 59

BA III

Všeobecní lekári: počet 155, vek 40,43

Všeobecní pre deti a dorast: počet 10, vek 61,90

BA IV

Všeobecní lekári: počet 31, vek 57,13

Všeobecní pre deti a dorast: počet 24, vek 63,25

BA V

Všeobecní lekári: počet 43, vek 53,77

Všeobecní pre deti a dorast: počet 24, vek 62,88

 

Situácia v Bratislavskom kraji:

Všeobecní lekári: počet 460, vek 48,78

Všeobecní pre deti a dorast: počet 108, vek 61,95

Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií, vek je vypočítaný k 31. 12. 2019

(ac)

Páčil sa vám článok?