Testovali sme: Môžeme si v nemocnici umyť ruky mydlom?

22.2.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

V čase chrípkovej sezóny, ktorá naplno vypukla, zdravotníci ako základné preventívne opatrenie odporúčajú dôkladne si umývať ruky mydlom alebo de­zinfekčným prostriedkom. Preverili sme preto miesta, kde je riziko nákazy vysoké – bratislavské nemocnice.

Zamerali sme sa na toalety, no hľadali sme tiež dezinfekčné gély či emulzie, ktoré majú byť k dispozícii už pri vstupe do zdravotníckeho zariadenia. Našli sme, ale len dva. Pripúšťame, že priamo na nemocničných oddele­niach môže byť realita oveľa lepšia, ako sme ju zažili my. Z verejne prístupných miest totiž často „miznú“ aj iné užitočné veci, nielen mydlo.

Nemocnica na Kramároch

Hneď pri vstupe do Dérerovej nemocnice býval dezinfekčný gél, ktorý mohli použiť pacienti aj návštevníci, no to je minulosť. „Áno, gél bol položený na stolíku pri vrátnici, ale už dlho ho nemáme,“ pokrčila plecami informátorka. Na nemocničnom WC na prízemí sme si mohli umyť ruky iba vodou, mydlo nebolo a prázdny bol aj zásobník na papierové utierky. Na toalete v poliklinike dávkovač mydla síce bol, utierky na ruky však žiadne.

Zdroj: ac

​O to príjemnejšie sme boli prekvapení vo vedľajšej budove, kde je Národný ústav detských chorôb. Na WC neďaleko vstupu bolo všetko: dávkovač mydla, papierové utierky v kotúči, dokonca v kabínke toaletný papier!

Zdroj: ac

Nemocnica na Antolskej

Toalety na poliklinike vyzerajú slušne, väčšinou sú čisté a vynovené, až na WC na prízemí, kde to aj nepríjemne zapáchalo. Dávkovač mydla, sušič na ruky či papierové utierky sme však nikde nevideli. Len v umývadle na dámskej toalete v nemocnici ležala prázdna sieťka, v ktorej kedysi asi aj bolo mydlo. Po dezinfekčnom prípravku ani stopy, nenašli sme ho ani vo vestibule nemocnice.

Zdroj: ac

Nemocnica Mickiewiczova

Nazreli sme do pavilónu A, kde je chirurgická klinika a prichádza sem veľa pacientov s akútnymi problémami či úrazmi. Toalety na prízemí sú vlastne dve miniatúrne kabínky, jedna pre ženy, druhá pre mužov. Priestor je vynovený a udržiavaný, ruky si umyjete v čistom umývadle, ale bez mydla a bez možnosti osušiť si ich.

Zdroj: ac


Nemocnica Milosrdní bratia

Vo vestibule, kde sú ambulancie RTG či CT vyšetrení, sme si hneď všimli dezinfekčný gél na ruky. Umiestnený je na stene pred vstupom do toaliet. Ani na WC nič nechýbalo: pri umývadle bol gél na ruky, vedľa zásobník so skladanými papierovými utierkami, v kabínkach toaletný papier.

Zdroj: ac

Ružinovská nemocnica

Dámske toalety pri vstupe do nemocnice sú čisté a priestranné, pri dvoch umývadlách sme našli jeden dávkovač mydla, WC pa­pier však chýbal. Vo vestibule pútajú pozornosť tabuľky s informáciou UNB chráni vaše zdravie - Dezinfekcia na ruky. Pri tabuľke vedľa toa­liet však dezinfekčný gél nebol žiaden, no jeden sme našli na protiľahlej stene a hneď aj využili.

Zdroj: ac

Stanovisko nemocnice


O stanovisko k možnostiam hygieny rúk sme požiadali hovorkyňu Univerzitnej nemocnice Bratislava, pod ktorú patria testované nemocnice. „Zdravotnícky personál aj pacienti majú v neobmedzenom množstve k dispozícii tekuté mydlo, alkoholovú dezinfekciu na ruky, ako aj ošetrujúcu emulziu. Problematike hygieny rúk sa venuje v Univerzitnej nemocnici Bratislava nadštandardná pozornosť aj formou seminárov aktívneho poučovania pacientov,“ uviedla Eva Kliská.

(bn, kb)

Páčil sa vám článok?