Kontrolóri v akcii: U ktorých vín zistili najviac nedostatkov?

1.2.2020
0

Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj

Páčil sa vám článok?

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vykonali v predvianočnom období cielené kontroly v zmysle zákona o vinohradníctve a vinárstve. Informovala o tom ŠVPS.

Inšpektori oddelenia kontroly vína sa zamerali na predaj zahraničných vín predávaných v maloobchodných jednotkách, obchodných reťazcoch a vo veľkoobchodných skladoch. Pri podozrení zahraničné vína, ktoré boli vyrobené a nafľašované v zahraničí, odoberali do laboratórií na senzorickú a analytickú analýzu.

"Celkovo bolo vykonaných 17 kontrol, počas ktorých bolo celkovo odobratých 73 vzoriek vín. V senzorických parametroch a označovaní nevyhovovalo 31 vzoriek z celkového počtu 73 vzoriek. Najviac nedostatkov, až u 25 vzoriek, bolo zistených hlavne pri senzorickom hodnotení, pre vôňu a chuť nečistú hlavne po oxidácii, myšine, mikrobiálnom rozklade, po korku, čo celkovo predstavuje 42,5-percentnú porušenosť," uviedli veterinári. 

V označovaní sa podľa ŠVPS v šiestich prípadoch zistili nedostatky hlavne v nepresnom údaji o zvyškovom cukre vo víne, v nesprávnom údaji o obsahu alkoholu, výške písma na dolepkách, ale aj na pôvodných etiketách boli údaje menšie, ako stanovuje platná legislatíva EÚ. 

"Najviac nedostatkov, hlavne v senzorických znakoch, bolo zistených v maďarských a talianskych vínach s chráneným označením pôvodu a chráneným zemepisným označením," spresnila veterinárna a potravinová správa.

ŠVPS upozornila, že v roku 2019 vykonali jej inšpektori dve kontroly zamerané na kontrolu kvality, označovania a zdravotnej bezpečnosti u predávaných zahraničných vín, a to v apríli a pred Vianocami. Celková porušenosť pri kontrolách v apríli dosiahla 43,3 % a v predvianočnom období 42,5 %. "Možno vyhodnotiť čiastočné zníženie nedostatkov v predávaných zahraničných vínach," doplnila.

"Vína so zistenými nedostatkami sú riešené v rámci správneho konania. Celkovo bolo začatých 11 správnych konaní. Za správny delikt v zmysle zákona o vinohradníctve a vinárstve uloží Štátna veterinárna a potravinová správa SR obchodníkovi alebo maloobchodníkovi pokutu od 165 eur do 33.000 eur," dodali veterinári.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?