Budúci zdravotníci sa učia starať o pacienta vo vynovenej vzorovej izbe

29.1.2020

Zdroj: FB SZS

Páčil sa vám článok?

Študenti Strednej zdravotníckej školy (SZŠ) na Strečnianskej ulici v Bratislave sa učia starať o pacienta vo vynovenej vzorovej pacientskej izbe a obsluhovať jej moderné vybavenie. Miestnosť, do ktorej minulý rok pribudla nová elektrická polohovacia posteľ, EKG prístroj, prístroj na kyslíkovú terapiu, fonendoskop či tlakomer, škola predstavila na stredajšom Dni otvorených dverí.

 „Vďaka tejto izbe narástol počet žiakov v odboroch praktická sestra a zdravotnícky asistent. Zatiaľ čo tento rok končí vo štvrtom ročníku v odbore zdravotnícky asistent 20 žiakov, v prvých ročníkoch ich už máme 60. Verím, že o niekoľko rokov ich bude končiť minimálne 90, ak nie 120,“ hovorí riaditeľka školy Eva Drobná. „Študenti sa zatiaľ s takýmto príslušenstvom v škole nemali možnosť stretnúť. Vďaka novej učebni si môžu pre budúcu prax natrénovať manipuláciu s elektricky polohovateľnou posteľou či medicínskymi prístrojmi, s ktorými doteraz neprichádzali do kontaktu, a ich štartovacia pozícia v práci tak bude oveľa ľahšia. Teoreticko-praktické vyučovanie musí byť podporené kvalitnou vizuálnou zložkou, lebo vďaka tomu dokážu študenti lepšie pochopiť a zapamätať si jednotlivé úkony,“ vysvetlila.

Okrem prístrojov do izby pribudol nábytok pre pacienta, teda skriňa, rozkladacie kreslo pre rodinného príslušníka, televízia, stôl so stoličkami a stolík pri lôžku. Tiež zariadenie pre personál ako preväzový stôl či infúzny roztok. Dobudovali sa panely a vymenila podlaha.

Do vzorovej pacientskej izby investovala Nemocnica Svet Zdravia Bory, ktorej hrubá stavba by mala byť hotová o niekoľko týždňov. Nemocnicu by mali spustiť začiatkom roka 2022 a pacientske izby v nej by podľa námestníčky riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť v novej nemocnici Aleny Kendrick mali vyzerať rovnako ako vzorová izba na SZŠ. Na vybudovanie izby prispel aj Bratislavský samosprávny kraj.

  SZŠ na Strečnianskej ulici má spolu tri tréningové učebne vybudované ako pacientske izby, v ktorých sa žiaci učia kompletnej ošetrovateľskej starostlivosti a ošetrovateľským technikám. Týždenne sa v každej z nich vystrieda asi 80 žiakov. Trénujú si, ako čiastočne či úplne imobilizovaného pacienta na lôžku polohovať, prezliekať či mu podávať stravu. Tiež ako mu zabezpečiť hygienickú starostlivosť a ako ho v rámci jeho sebestačnosti do aktivít zapájať.

(TASR)

Páčil sa vám článok?