Nemocnice prezradili, ako bude na Vianoce fungovať urgentná starostlivosť

22.12.2019
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Cez Vianoce bude v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) a Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) zabezpečená starostlivosť o pacientov v plnom rozsahu.

„Lekári na urgentných príjmoch a ambulantných pohotovostiach pracujú v nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase a rozpis cez Vianoce je štandardný, tak ako po iné dni,“ uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická hovorí, že v detskej nemocnici sa cez deň na oddelení urgentného príjmu (OUP) postará o pacientov päť pediatrov a dvaja chirurgovia. V noci budú na oddelení traja pediatri a jeden chirurg. „Prosíme o trpezlivosť a znížený komfort v súvislosti s prebiehajúcou modernizáciou a dostavbou OUP,“ dodala.

Počas vianočných sviatkov podľa Kliskej v UNB zvyčajne ošetria viac pacientov ako v bežné dni. Častejšie ako inokedy sa u pacientov vyskytujú zažívacie ťažkosti, úrazy a psychické problémy.

Na detských urgentných príjmoch momentálne prevládajú akútne ochorenia dýchacích ciest, sezónne tráviace ťažkosti, alergické reakcie a úrazy hlavy a končatín. „Počas sviatkov očakávame vyšší počet alergických reakcií a tráviacich problémov v dôsledku odchýlky od obvyklých stravovacích návykov. Z úrazov pády v domácom prostredí a pri športových aktivitách,“ povedala Kamenická.

​Väčší počet detských pacientov na urgentných príjmoch cez Vianoce je podľa nej spôsobený zvýšenou chorobnosťou počas sezóny, úrazmi pri zimných športoch, najmä podvrtnutiami a zlomeninami a tým, že všeobecní lekári nie sú počas sviatkov dostupní.

Na Vianoce ostáva podľa hovorkyne NÚDCH v nemocnici hospitalizovaných 80 až 100 detí, pre ktoré sa personál nemocnice snaží vytvoriť vianočnú atmosféru, pripraviť im vianočnú večeru aj darčeky. „Celé predvianočné obdobie je iné v porovnaní s ostatnými mesiacmi v roku, napríklad na Klinike detskej hematológie a onkológie nielen deti, ale aj ich rodičia spolu s učiteľkami a vychovávateľkami vyrábajú krásne vianočné ozdoby. Deti majú bohatší program, viac návštev a potešenia,“ uviedla. Nemocnica sa tiež snaží vytvoriť na detských klinikách podmienky na to, aby hospitalizované deti trávili Vianoce v kruhu širšej rodiny.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?