Lekárka upozorňuje: Príznaky psoriázy sa s príchodom jesene môžu zhoršiť

23.10.2019
Človek s osteoporózou

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Počas jesenných mesiacov sa môže pacientom trpiacim psoriázou výraznejšie zhoršiť stav. Psoriáza je totiž zápalové, infekčné ochorenie, na ktoré vplývajú jednotlivé ročné obdobia

 Počas jesenných mesiacov sa môže pacientom trpiacim brpsoriázou výraznejšie zhoršiť stav. "Psoriáza je zápalové, infekčné ochorenie, na ktoré vplývajú jednotlivé ročné obdobia. To znamená, že na jeseň a v zime sa jej prejavy zhoršujú, naopak, v lete ustupujú," uviedla prednostka Dermatovenerologickej kliniky Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava Mária Šimaljaková.

Príčinou zhoršenia stavu psoriatikov na jeseň a v zime je nižšia intenzita slnečného žiarenia a celkovo kratší čas strávený na slnku. Navyše, návrat do zamestnania po dovolenke, zvýšenie stresu či pobyt vo vyhrievaných kanceláriách so suchým vzduchom psoriázu ešte viac zhoršujú. Počas chladnejších dní prichádza taktiež často k oslabeniu imunity, pri ktorom môže chorobný proces ešte zosilnieť. „Ak pacient pravidelne navštevuje svojho ošetrujúceho lekára a rieši s ním všetky problémy týkajúce sa psoriázy, je to najlepšia cesta, ako žiť so psoriázou plnohodnotný život,” doplnila Šimaljaková.

Psoriatikom sa s cieľom zlepšiť či udržať priaznivý stav prejavov ochorenia odporúča predĺžiť pobyt na slnku počas jesene aj v zime. Slnečné lúče a pohoda spojená s prechádzaním môžu mať pozitívny účinok na ochorenie. Pomôže aj posilnenie imunity konzumáciou ovocia a zeleniny a vyvážený jedálny lístok. Zlepšiť svoj zdravotný stav môžu napríklad aj dovolenkou pri mori, ktorá môže prispieť k zmiernení príznakov alebo pobytom v kúpeľoch špecializovaných na liečbu kožných ochorení. „V súčasnosti existujú moderné inovatívne spôsoby liečby psoriázy, ktoré zabezpečia liečenému pacientovi prežívať plnohodnotný život,“ povedala viceprezidentka Spoločnosti psoriatikov a atopikov Slovenska Ľubica Bergmannová.

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie, ktorého jedným z prejavov sú zapálené a šupinaté ložiská na koži. „Napriek tomu, že si mnohí myslia opak, psoriáza je neinfekčné ochorenie, preto sa pri dotyku so psoriatikom nemôžete nakaziť,“ uzavrela Šimaljaková.

(TASR)

Páčil sa vám článok?