Zdravie: Menopauza pred tridsiatkou? Áno, je to možné

13.5.2019
Žena s menopauzou

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

O menštruáciu neprichádzajú len ženy okolo štyridsiatky, v prechode sa ocitávajú aj ženy vo veku okolo dvadsať rokov.

O menštruáciu neprichádzajú len ženy okolo štyridsiatky, v prechode sa ocitávajú aj ženy vo veku okolo dvadsať rokov.

,,Za predčasné vyradenie vaječníkov z funkčnosti môže v mnohých prípadoch toľko spomínaný nevhodný životný štýl a výrazný pokles telesnej hmotnosti, ktorý nepodporuje tvorbu mnohých dôležitých hormónov,“ vysvetľuje gynekológ Peter Harbulák.   Poukazuje aj na tieň modeliek súčasnej doby – aj tak sa tomuto ochoreniu hovorí v určitých kuloároch.

Kondíciu vaječníkov však podľa neho ovplyvňujú aj rôzne ochorenia, gynekologické ťažkosti či dedičné predispozície.

Chcete vedieť v akom stave sú vaše vaječníky? Dajte si zmerať hodnoty Anti-Müllerovho hormónu v krvi.

Nachádza sa v tele žien až do menopauzy a ovplyvňuje jej plodnosť. Po ukončení menštruačného cyklu a dokončení svojej dôležitej úlohy sa z tela navždy vytráca. Ak sú jeho namerané hodnoty u ženy kritické, značí to nástup menopauzy.

„Jednoducho povedané, Anti Müllerov hormón zabezpečuje to, že folikuly nedozrievajú naraz vo veľkom množstve a zásoby vajíčok sa v tele žien nevyčerpávajú predčasne,“ vysvetľuje gynekológ Harbulák.

Tento hormón sa podľa neho začína tvoriť v tele ženy už v puberte. ,,Vďaka nemu dokážeme určiť v akej kondícii sú vaječníky, orgány, v ktorých hormón tvorí. Hormón poskytuje veľmi presný obraz o funkčnosti vaječníkov,“ vysvetľuje odborník.

Mnohí lekári naň nedajú dopustiť, vďaka jeho hodnotám totiž posudzujú stav vaječníkov pri gynekologických problémoch.

Harbulák pritom dodáva, že vyšetrenie hladiny hormónu AMH v krvi nezávisí odo dňa menštruačného cyklu a ani od užívania hormonálnych liekov. ,,Môže sa teda vykonať prakticky kedykoľvek. Odber trvá iba chvíľu a môže ho urobiť aj gynekológ primárneho kontaktu vo svojej obvodnej ambulancii,“ vysvetľuje gynekológ.

Jeho sledovanie sa osvedčilo najmä v dvoch prípadoch - ak je potrebné monitorovať veľmi časté ochorenie - poruchu hormonálnej regulácie u žien, ale tiež aj vtedy, ak je potrebné sledovať spomínané „folikulárne“ rezervy. Stáva sa tak predovšetkým pred umelým oplodnením.

Dvadsiatničky, tridsiatníčky...

Harbulák hovorí, že ak má žena v krvi dostatok hodnôt Anti Müllervo hormónu, je to dobrý signál pre prípad, žeby mala v pláne v blízkej dobe otehotnieť. ,,Pokiaľ ho však v tej krvi brázdi máličko a menopauza by ešte vzhľadom na vek nastať nemala, je to istý signál, že s našimi vaječníkmi niečo nie je v poriadku a treba vyhľadať odbornú pomoc,“ dodáva lekár.  

(ben)

 

 

Páčil sa vám článok?