Zaplnia sa bratislavské nemocnice pacientmi z regiónov?

Nemocnica

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Dnešná podoba siete nemocníc na Slovensku zmení. Po novom má verejnú minimálnu sieť s kompletnou zdravotnou starostlivosťou tvoriť 46 nemocníc namiesto súčasných 78. Z ostatných budú napríklad doliečovacie zariadenia. Ako sa zmena dotkne Bratislavy?

Súčasťou Zdravej zmeny, teda projektu stratifikácie, je nová typológia nemocníc a indikátorov kvality, medzi ktoré patrí napríklad stanovenie minimálneho počtu výkonov, ktoré dané oddelenie či nemocnica musí ročne vykonať, či reoperácií a rehospitalizácií, teda prípadov, keď musia pacienta znova zoperovať či hospitalizovať.

Po novom budú na Slovensku tri skupiny nemocníc – lokálne, regionálne a národné. Lokálna nemocnica musí mať urgent 1. typu, oddelenie vnútorného lekárstva so zabezpečeným neurológom, chirurgiu s dostupným gynekológom, pediatriu a OAIM-JIS. „Aby sme upratali v tom, ktorá nemocnica čo môže a čo nesmie poskytovať, a taktiež sme to spravili preto, aby si jednotliví poskytovatelia nemohli vyberať iba ziskové časti a to, čo ich nezaujíma a čo im nezarába, by nechali pre iných poskytovateľov,“ uviedol generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. Nová typológia nemocníc bude platiť až od 1. januára 2023, takto sa jednotlivé nemocnie môžu prispôsobiť, prípadne reorganizovať, aby zostali v „prvej lige“. Finálny stav by mal byť v roku 2030.

Pôrodnice v Bratislave sú už teraz plné

Vzhľadom na to, že Univerzitná nemocnica Bratislava je už dnes koncovou nemocnicou a spĺňa väčšinu kritérií, jej zmena na iný typ zdravotnej starostlivosti nehrozí. Môže sa však stať, že sa zvýši počet pacientov na niektorých oddeleniach, kam prejdú pacienti z regiónov, kde ich nemocnica danú starostlivosť už nebude robiť. Napríklad pôrodnice sú už dnes v Bratislave plné.

„V Univerzitnej nemocnici Bratislava sa rodí najviac bábätiek zo všetkých slovenských nemocníc, lebo sme najväčšou nemocnicou na Slovensku a poskytujeme komplexný servis mamičkám tak z Bratislavy, ako aj z okolia. Kapacita pôrodníc v našej nemocnici je pravidelne napl­nená. Minulý rok sme mali 8 250 pôrodov, z toho v Ružinove 2 975, na Kramároch 2 036 a v Petržalke na Antolskej 3 239 pôrodov,“ uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská. Minimálny počet pôrodov by pritom mal byť 640.

Na otázku, či budú po zmene stíhať kapacitne pôrodnice alebo chirurgické oddelenia, hovorkyňa nechcela zatiaľ odpovedať. „V tejto chvíli je ešte predčasné hovoriť o dôsledkoch na Univerzitnú nemocnicu Bratislava. V súčasnosti je materiál v procese medzirezortného pripomienkového konania,“ povedala.

(lv)

Páčil sa vám článok?