Nová štúdia dokázala: MMR vakcína nespôsobuje autizmus

6.3.2019
0
Očkovanie

Zdroj: TASR - Roman Hanc

Páčil sa vám článok?

Súvislosť medzi očkovaním proti osýpkam, mumpsu, rubeole (vakcína známa ako MMR, u nás sa ňou očkoje v 15. mesiaci života) a autizmom neexistuje. Dokazuje to štúdia dánskych vedcov, ktorú realizovali na vzorke 657 461 detí narodených v Dánsku medzi rokmi 1999 až 2010.

Štúdiu zverejnil odborny časopis Annals of Internal Medicine v pondelok 5. marca. Šírenie dezinformácie, že očkovanie spôsobuje autizmus, naplno prepuklo po roku 1998, keď  Andrew Wakefield publikoval v prestížnom časopise Lancet štúdiu, ktorá to mala dokazovať. Neskôr musel Wakefield štúdiu stiahnuť, keďže sa ukázalo, že jeho výskum prebiehal na vzorke 12 detí vopred vybraných tak, aby sa dosiahol požadovaný výsledok. Dokonca vysvitlo, že niektoré závery sfalšoval a jeho výskum bol financovaný právnikmi, ktorí chceli výrobcov vakcín žalovať. Wakefieldovi následne zakázali vykonávať lekárske povolanie, no davová psychóza, ktorú spustil, prežíva dodnes napriek tomu, že spojitosť medzi autizmom a očkovaním poprelo už viacero výskumov.

Ten najnovší z Dánska, pri ktorom sledovali vyše 650-tisíc detí, dospel k rovnakému záveru ako predchádzajúce. Zo spomínaných detí diagnostikovali autizmus u 6500 z nich, no spojitosť s očkovaním, teda zvýšený výskyt autizmu pri zaočkovaných deťoch, sa nepreukázala. Zvýšené riziko autizmu sa nepreukázalo ani pri očkovaní detí, ktorých súrodenec trpí autistickou poruchou. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?