Nezaočkovanosť detí stúpa, osýpky sa nebezpečne rýchlo šíria ďalej

26.2.2019
0
Očkovanie

Zdroj: TASR - Roman Hanc

Páčil sa vám článok?

V súčasnosti nezaočkovanosť detí dosiahla alarmujúce čísla. Zaočkovanosť detí na osýpky, ktoré sa aj naďalej rozširujú, v troch krajoch - Banská Bystrica, Trenčín, ale aj Bratislava dokonca klesla až pod bezpečnú hranicu 95% .

Lekári za súčasný alarmujúci stav a epidémiu osýpok vinia hlavne antivakcinačné kampane. Tie očkovanie častokrát spájajú hlavne s výrazmi ako autizmus, riziká, neúčinnosť  či farmaceutický biznis. Pravdou však je, že na Slovensku sa šíri epidémia osýpok. Asi najlogickejším argumentom súčasného stavu je skutočne fakt, že až v troch krajoch klesla zaočkovanosť malých detí na osýpky pod únosných 95%. Konkrétne ide o Banskobystrický, Trečiansky a Bratislavský kraj.

Zdroj: TASR

​Portál tvnoviny.sk  dokonca informoval, že momentálne je situácia vyhrotená až tak, že sa uvažuje o tom, že by škôlky v budúcnosti nemuseli vôbec prijímať nezaočkované deti do zariadenia. Uvažuje sa o tom, že takéto deti do škôlky vôbec nevezmú, aby sa tak predišlo šíreniu takýchto ochorení a následným epidémiám.

V dôsledku poklesu zaočkovanosti odborníci poukazujú na skutočnosť, že taký počet osýpkových ochorení ako máme teraz sme mali naposledy na konci 90. rokov. Očkovanie by sa preto nemalo podceňovať. 

Epidémia osýpok sa netýka len Slovenska, momentálne tento problém sužuje celú Európu. Veľké problémy s osýpkami majú napríklad aj na Ukrajine. Od začiatku nového roka sa tam nakazilo až 20 000 ľudí! U nás je najhoršia situácia zatiaľ v Košickom kraji.

Podľa portálu refresher.sk sa však lekári denne stále stretávajú s ľuďmi, ktorí očkovanie vyslovene odmietajú, pretože si vytvorili názor na základe čítania pofidérnych článkov z internetu, a tak je veľmi potrebné uvádzať veci na pravú mieru. Miera zaočkovanosti by mala byť udržiavaná nad hranicou 95%. Zaočkovanosť detí na Slovensku však pod túto bezpečnú hranicu už klesla. Tak veľa prípadov výskytu osýpok bolo naposledy zaznamenaných v 90. rokoch!

​Štatistiky hovoria pre racionálne zmýšľajúcich ľudí teda samy za seba.

Zdroj: bal

(bal)

Prečítajte si aj náš druhý článok na tému očkovania:

Páčil sa vám článok?