Obchodníci budú musieť byť ústretovejší

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ako sa blíži dátum nášho vstupu do Európskej únie, začínajú sa ma čoraz častejšie spotrebitelia pýtať na zmeny, ktoré nás po vstupe čakajú. Faktom je, že jednou z priorít EÚ je aj otázka ochrany spotrebiteľov v podmienkach zjednoteného trhu. Čo sa teda pre našinca od 1. mája 2004 zmení?

Najprv uvediem to, čo našich obchodníkov poteší. Nikde v krajinách EÚ sa nebude vracať DPH. To znamená, že nakupovať v susedných štátoch bude menej výhodné, čo zabráni krachu malých obchodníkov pozdĺž celej našej hranice. Pravda iba vtedy, ak sa šírkou a kvalitou sortimentu vyrovnávajú svojim cezhraničným konkurentom. A nielen vtedy.

Naši poskytovatelia služieb sa budú musieť naučiť aj ústretovejšiemu správaniu voči spotrebiteľom. Potešiteľné pre našich občanov po vstupe do únie bude napríklad zrušenie cla na dovážané tovary. Budú si môcť kúpiť napr. elektroniku tam, kde súčasťou predaja je aj kvalitné poradenstvo a možno aj po prvom máji 2004 lacnejší tovar. Dôvod? Iná je vyjednávacia pozícia dodávateľa s odberateľom tisícich digitálnych fotoaparátov a s odberateľom 10 kusov.

Obavy nebudú ani s prípadnými reklamáciami, pretože reklamovať sa bude môcť v celej EÚ rovnako. Do 6 mesiacov od zakúpenia je pritom dôkazné bremeno na obchodníkovi alebo výrobcovi. Po polroku do konca 24 mesiacov musí však dokázať spotrebiteľ, že chyba, ktorú reklamuje, nevznikla opotrebením výrobku alebo nesprávnym užívaním. Ani ja si to v súčasnosti neviem konkrétne predstaviť. Predpokladám však, že si viac na svoje prídu technické a skúšobné ústavy.

Ďalšiu výhodu vstupu do EÚ vidím v tom, že naša legislatíva nebude môcť vymýšľať rôzne prekážky pre obchod. Teraz to robí a svoje deformujúce prvky vydáva za tzv. ochranný dáždnik pre slovenských výrobcov. Darmo odborníci tvrdia, že ide o medvediu službu. Slovenský spotrebiteľ síce prihliada na slovenský pôvod výrobcu, ale iba do hrúbky svojej peňaženky. Len čo zistí, že zahraničný výrobok rovnakej kvality má o tretinu nižšiu cenu - bez zaváhania po ňom siahne. A ja sa nečudujem.

Patriotizmus predsa neznamená, že donekonečna budem tolerovať neschopnosť, nízku produktivitu práce či veľké oči po rýchlom zbohatnutí našich výrobcov. Vyslovene výhodou nášho vstupu bude povinnosť označovať na potravinárskych výrobkoch všetky použité ingrediencie. Pri množstve alergikov na Slovensku je to naozaj potrebné. Na potvoru práve tzv. zanedbateľné prísady či prídavné látky sú pre alergika dôležitejšie ako obsah tuku či cukru vo výrobku.

Ja sa na 1. máj 2004 teším. Mám plné zuby výhovoriek, čo všetko u nás na Slovensku musí byť inak ako všade inde vo svete. A neverím ani kuvičím hlasom, ktoré tvrdia, že nás prevalcujú zahraničné reťazce a zničia nás. Obchod je totiž o nákladoch a obrate. Žiaden cudzinec si nebude voziť predavačov, ba ani tovar z opačnej strany zemegule, ak má blízko obchodu kvalitný tovar! A aj cenu musí môcť náš občan zaplatiť.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?