Stavebnú firmu vyberajte veľmi uvážlivo

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Občas sa mi zdá, že táto rubrika slúži iba na zaplnenie miesta na stránke našich novín. Neviem si totiž vysvetliť, prečo sa stále opakujú takmer totožné otázky, s ktorými si naši čitatelia nevedia rady.

Som potom v pokušení vytiahnuť článok spred 2-3 týždňov a poslať ho do redakcie znova. Neostáva mi však nič iné, ako dnes znovu prevetrať otázku spojenú so stavebnými úpravami. V snahe získať vyhovujúce bývanie sa čoraz viac čitateľov púšťa do rôznych stavebných úprav. Je to široká paleta úkonov od zmien v kúpeľni až po stavbu podkrovných bytov.

Okrajovo upozorňujem, že ani vlastník bytu si nemôže robiť čo chce. Ak sa totiž mení dispozícia bytu, nebodaj aj vzhľad fasády, musí si každý budúci stavebník zaobstarať stavebné povolenie. Sú s tým spojené nervy, poplatky a trvá to dosť dlho, ale ak to odignorujete, vystavujete sa nebezpečenstvu mastnej pokuty.

Teda, ak ste obyčajným smrteľníkom: nerobte to! Nasledujúce kroky už súvisia s touto rubrikou. Ide o akési výberové konanie, ktoré síce súkromnej osobe nenariaďuje zákon, ale určite sa vyplatí. Chcete vedieť prečo by ste sa mali takou lapáliou zdržovať? Napríklad nová strecha sa môže odlišovať u rôznych dodávateľov aj o 100 tisíc drahšia.

Pri výmene okien to je síce zväčša rádovo menej - tak 10- až 15-tisíc - ale zase môže byť výrazný rozdiel v kvalite okien a hlavne v použitom type skla, za čo v budúcnosti zaplatíte pri vyúčtovaní za teplo. Nezabúdajte, že každá líška svoj chvost chváli, preto je potrebné zadať ten istý projekt aspoň trom rôznym dodávateľom a potom si porovnať nie iba konečné, ale aj všetky parametre. Ak ste technický antitalent, potom práve v tejto fáze je najdôležitejšie poradiť sa s odborníkom!

Nestanú sa, hádam, často prípady, v ktorých sa kontaktujete so mnou, vtedy je už totiž zväčša neskoro. Podobne ako pre čitateľa, ktorému za vyše 300-tisíc urobili nevyhovujúcu strechu. Určite ho moja rada nepotešila. Musí sa totiž obrátiť na súd. Čo to znamená, je asi každému jasné. Okrem veľkej straty času aj nemalé finančné nároky. Ten najmenší poplatok je pritom za súdnoznalecký posudok, ktorý si musí nechať vyhotoviť každý, kto sa na súd chce obrátiť.

Častou otázkou je, ako získať adresu súdneho znalca. Je to jednoduché, stačí si zájsť na najbližší okresný súd, kde vám za manipulačný poplatok (asi 50 korún) poskytnú adresy aspoň troch znalcov z daného odboru. Potom si už iba vyberiete toho, ktorý sa vám najviac pozdáva. A nezabudnite, že za posudok sa taktiež platí: zväčša už viac ako tisíc korún. Je pravda, že ak súd vyhráte, môžete si nárokovať vyplatenie všetkých nákladov, ktoré ste vynaložili. Ak prehráte, zväčšili ste si vlastnú škodu. Je preto vždy lepšie použiť cestu mimosúdneho vyrovnania, pravda, ak je to možné.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?