Nebojte sa využiť služby súdneho znalca!

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Sú situácie, v ktorých závidím politikom možnosť povedať: No comment! Často za veľké peniaze od nás (myslím tým dane) si môžu dovoliť alebo nemať názor, alebo nevedieť odpovedať. Ba v najhoršom prípade je to účelové schovávanie sa, aby, nebodaj, nešliapli na kurie oko niekomu, kto by im to mohol spočítať.

V nemom úžase dlhé roky sledujem ako sa dlhé roky „nekomenťáci“ znova a znova objavujú vo vysokej politike. Ľuďom, ktorí bezplatne pracujú v dobrovoľníckych organizáciách by spomínaný postoj prešiel maximálne po najbližšie voľby: členská základňa by ich - ako nekompetentných - rozniesla na kopytách. A to je dobre!

Čudujete sa, prečo ten podivný začiatok? Nuž preto, lebo vaše otázky sa opäť týkajú problému, kde sa ťažko radí. Ako na potvoru má veľa čitateľov problém so službami. Chcete príklady?

Zaobstarali ste si neobyčajne krásne obkladačky a obkladač ich šlendriánskou prácou znehodnotí. Priveziete si perfektnú látku na šaty zo zahraničia a krajčírsky salón ju sfušuje. Zavoláte majstrov na náter okien, vyhradíte im miesto, kde môžu pokojne pracovať, ale oni usúdia, že je lepšie nikde nič neprenášať, začnú pracovať priamo v obývačke a vaša secesná váza po praprababičke je zrazu na sto kusov. Ešte aj pneuservis dokáže neodborným zásahom zlikvidovať pneumatiku, ktorú ste mu zverili. Ďalšie príklady z oblasti rôznych služieb si láskavo domyslite.

Čo totiž každého postihnutého zaujíma, je náhrada škody. Ak ste si na vykonanie zákazky objednali niekoho na dobré slovo - teda ústne, môžete na náhradu škody zabudnúť. Aj v najeurópskejších krajinách sa zhotoviteľ zo zodpovednosti za spôsobenú škodu snaží vyvliecť! V krajnom prípade sa stane tak dokonale nedostupným, že to nakoniec vzdáte. Nádej na úhradu škody máte iba vtedy, ak sa môžete úhrady a svojej ujmy domáhať na súde. A to znamená, že máte v ruke písomný dôkaz o zadaní, teda čo požadujete vykonať a potom dôkaz o sfušovaní. Môže to byť priamo vec (napr. oblek), ale zaručene pomôže súdnoznalecký posudok. Za mierny poplatok každý súd dá zoznam najmenej troch súdnych znalcov v príslušnom odbore.

Je pravda, že súdny znalec pracuje za odplatu. Avšak po vyhranom súdnom procese vám žalovaná strana musí všetky výdavky nahradiť. Často sa stáva, že na súdne konanie ani nepríde. Ak váš odporca zistí, že ste rozhodnutí si škodu naozaj súdne vymáhať, pochopí, že je preňho výhodnejšie sa s vami dohodnúť na spôsobe vyrovnania. Ušetrí si tak náklady spojené so súdnym konaním. Varujem všetkých čitateľov: nestrašte súdom, ak nie ste rozhodnutí naozaj podstúpiť celý proces. Váš odporca spravidla vycíti, či to myslíte vážne!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?