Exotická dovolenka môže vyjsť pridraho

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Problém, o ktorom som sa opäť rozhodla písať, sme už spomenuli niekoľkokrát. Pravdepodobne to však nestačilo, pretože som za predchádzajúci týždeň dostala niekoľko zúfalých telefonátov.

A keďže aj mne - a dokonca faxom - prišla pozvánka do nóbl hotela na „mimoriadne výhodné zabezpečenie si dovolenkových pobytov v exkluzívnych dovolenkových rajoch“, rozhodla som sa na túto tému znovu zaviesť reč.

V odbornej terminológii ide o time sharing. Nie je to výmysel podnikavcov na Slovensku, ale u nás im nahráva väčšia naivita pozvaných: zväčša dôchodcov. O čo ide? Za „mizerných“ 200-, najnovšie už 300-tisíc korún budete mať možnosť tráviť ročne 14 dní vo zväčša exotických turistických krajinách, kde budete mať svoj apartmán. Aby to znelo ešte lepšie: apartmány sa vymieňajú, takže si môžete svoj „majetok“ užívať vždy v inej krajine. Za nocľah pritom neplatíte ani korunu.

Až po túto ponuku je všetko v poriadku. Nakoniec prečo si nezabezpečiť na starobu pobyt v teplých krajoch, kde sa nádherne prehrejú kosti. Chyba je iba v informáciách, ktoré záujemcom v rámci prezentačnej akcie nikto nezdôrazňuje. Totiž skutočnosť, že onen apartmán sa nestane vaším vlastníctvom, a preto s ním nemôžete voľne nakladať počas roka: iba 14 dní!

Ďalej nikto príliš nezdôrazňuje, že sa za správu aj takejto nehnuteľnosti platí a to opäť každý rok. Zaplatiť za stravu, prípadne ďalšie služby, si takisto musíte zaplatiť na mieste pobytu. No a nemožno zabudnúť ani na cenu dopravy - najčastejšie leteckú - ktorá tiež nie je lacná. Síce som to neprepočítala presne, ale myslím si, že za to „štartovné“ sa dá zakúpiť niekoľko atraktívnych zájazdov azda aj na desať či viac rokov.

Výsledok mojej úvahy znie: ak peniaze máte, môžete si s nimi robiť čo chcete. No myslím si, že by ste mali mať dostatok serióznych informácií. Aby sa totiž nestalo, že priamo na prezentačnej akcii podpíšete niečo, odvolanie čoho je sankcionované 20 percentami z celkovej sumy a to môže byť 40- až 60-tisíc korún. Drahé školné, však? Možno by ste súdnou cestou dokázali, aby ste mohli z nevýhodnej zmluvy vycúvať. Ani v najlepšom prípade to však nebude zadarmo a nervy to tiež poriadne „pocuchá“. Takže, opatrnosti nikdy nie je dosť!

A na záver: vďaka vašim hlasom som bola zvolená do miestneho aj mestského zastupiteľstva. Ďakujem každému, kto mi dal svoju dôveru. Začnem ihneď zisťovať, ako by naše spotrebiteľské poradenstvo mohlo fungovať. Naším spoločným médiom budú Bratislavské noviny. Z nich sa dozviete, kde a kedy sa budeme môcť osobne stretávať. V naliehavých prípadoch sa možno dopracovať aj na moje telefónne číslo. Vďaka vám sa teda katastrofický scenár o likvidácii spotrebiteľského poradenstva Fóra spotrebiteľov nekoná! Teším sa na ďalšiu spoluprácu.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?