O vlastné byty sa musíme postarať sami

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V čase, keď sa hromadne odpredávali byty do osobného vlastníctva, mi veľa ľudí dobre vynadalo a obvinilo z neprajnosti. Dovolila som si totiž zaplávať proti prúdu a radila som nekupovať bezhlavo.

Predovšetkým som takto radila starším ľuďom a rodinám s nízkymi príjmami. Zdanlivo výhodnú kúpu bytu v domoch, do ktorých štát desiatky rokov neinvestoval, som považovala za pascu. Prečo? Dom, ktorý našej rodine v rámci reštitúcií vrátili, sa začal rozpadávať na prvočinitele. Po mesiaci spadol komín, ktorý bez vyvložkovania nevydržal dlhoročné spaliny plynu. Po ďalšom mesiaci sa „odporúčali“ prežrané odkvapové žľaby. V stene praskol prívod vody (ešte olovený) a postupne zaplavilo pivnicu. Hnilé dosky pavlače, ktoré domová správa odbavila upozornením, že používanie je iba na vlastné nebezpečenstvo, naraz bolo potrebné tiež vymeniť. Jednoducho povedané, nezarobila som toľko, aby sa dom dala do poriadku.

Na základe tejto skúsenosti som radila: ak s bytom nechcete manipulovať, t. j. predať ho, prenajať, či odstúpiť inému, nekupujte ho. Dnes mám množstvo sťažností a otázok v súvislosti s bytmi v osobnom vlastníctve. Ľudia sa sťažujú na stále sa zvyšujúce nájomné a na služby spojené s údržbou. O sťažnostiach na správcov domov a neprehľadné hospodárenie so zverenými prostriedkami ani nehovorím. Priznám sa, tieto sťažnosti nemám rada.

Sťažovatelia bývajú vo svojej bezradnosti často agresívni. Nechcú pochopiť, že okrem svojho bytu musia platiť aj za údržbu domu. Nevedia často pochopiť, že z fondu opráv sa v ich byte vôbec nič neopravuje. O výmene kuchynských liniek a sanitárneho zariadenia sa už vôbec nikto zo správcov nebaví. Ľudia bývajúci na prízemí nepovažujú za dôležité opravy strechy. Tým, z najvyšších poschodí zase neprekáža prerážanie kanalizácie. Každý je presvedčený o vlastnej pravde a odo mňa chce minimálne radu, kde sa môže účinne sťažovať.

Nuž, rada je veru ťažká. Ak občan nedokáže presvedčiť nadpolovičnú väčšinu obyvateľov v dome, nedokáže zmeniť správu domu. Či už je to spoločenstvo vlastníkov alebo správcovská spoločnosť. Je zbytočné skúšať zapojiť Najvyšší kontrolný úrad - ten sa zaoberá iba štátnymi organizáciami. Úrad finančnej kontroly tiež vznikol na iný účel, ale v prípade prehnaného účtovania za teplo by azda mohol zasiahnuť. Ak je nehospodárnosť správcu príliš okatá, je možné podať orgánom činným v trestnom konaní podnet na začatie konania pre podozrenie z neoprávneného obohacovania.

V prípade družstevných bytov majú sťažnosti smerovať na orgány družstva, v prípade obecných bytov na kontrolóra mestskej časti. V každom prípade však musí za podnetom stáť konkrétna osoba, nie anonym. To za vás nemôže vybaviť žiadne Fórum spotrebiteľov, musíte sa angažovať sami. Mám často pocit, ako by sa predovšetkým starí ľudia báli použiť tzv. právnu cestu. Nuž, príjemné to isteže nie je, ale inej možnosti niet. Je smutnou skutočnosťou, že náklady na bývanie rastú a budú rásť, aj keď sú byty v osobnom vlastníctve.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?