Chcete byť krásna a spokojná? Rozprávali sme sa s odborníčkou

12.2.2019
Žena a jej pokožka

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Toto je asi zbytočná otázka, lebo na ňu s najväčšou pravdepodobnosťou existuje len kladná odpoveď. Želanie je však len začiatok úspechu. K jeho naplneniu zvyčajne vedie dlhá a nie celkom jednoduchá cesta. Ako teda byť krásna a spokojná? O tom sme sa porozprávali s psychiatričkou MUDr. Luciou Vaškovou.

Krása sa na prvý pohľad meria tým, ako vyzeráme – ako sme upravené, oblečené... Stačí to však k tomu, aby sme boli naozaj krásne?

Neupravenú ženu, ktorej nezáleží na tom, čo má oblečené, pravdepodobne za krásnu považovať nebudeme. No, ani tú, ktorá síce má na sebe výkriky poslednej módy, ale vôbec jej nepristanú a skôr jej napríklad deformujú postavu, nepodporujú to, čo jej na nej prirodzene krásne. Ani príliš výrazný mejkap na príťažlivosti nepridáva. Preto, keď chceme byť krásne aj na prvý pohľad, tak musíme byť samé sebou. Nájsť si svoj štýl obliekania, farbu a strih vlasov bez ohľadu na súčasnú módu. Predovšetkým sa musíme páčiť samé sebe, cítiť sa dobre v tom, čo máme na sebe. A potom sa určite budeme páčiť aj ostatným. 

No, naša vonkajšia krása súvisí aj s našou vnútornou krásou. Čo všetko to ale znamená

Jej tajomstvo spočíva v dobrých vzťahoch – partnerských, rodinných, kamarátskych, kolegiálnych, ale aj v tom, že stále máme svoje sny a plány, že nielen prežívame zo dňa na deň a plníme iba svoje povinnosti, ale že chceme od života viac. Pre spokojný život je dôležitá rovnováha medzi vnútorným a vonkajším svetom. Teda, že sa nestaráme len o svoje telo, ale aj o svoju dušu. V tom zmysle, že sa staráme o svoje potreby na všetkých úrovniach, o rozvoj svojho potenciálu, o to, aby sme jednoducho mali lepší život.

Vyzerá to, že to naozaj nie je ľahká úloha – byť krásna a spokojná. Naozaj je to také ťažké?

Možno na prvý pohľad. Závisí to najmä od nášho postoja a vnútorného nastavenia. Ak sa rozhodneme, že naozaj chceme byť krásne a spokojné a v každom kroku sa na to zameriame, nie je to ani ťažké, ani komplikované. To je ako s chudnutím. Keď sme dostatočne motivované, nie je nám zaťažko ani upraviť stravovanie, ani cvičiť. Tak to je aj s celým životom. Stačí sa len rozhodnúť.  

(vnen)

Páčil sa vám článok?