Na problémy je dobrý Občiansky zákonník

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mám rada knihy a míňam na ne dosť veľkú časť svojho dôchodku. Robím to z vlastnej vôle a nesťažujem sa, že niekde musím rodinný rozpočet utiahnuť.

Ľútosť a zlosť ma chytá iba vtedy, keď musím vyhadzovať peniaze na stále nové a nové vydania neustále sa meniacich a dopĺňaných zákonov. Vlastne ľutujem samu seba, že vôbec musím kupovať zákony. Rada by som však všetkým dala jednu dobrú radu. Kúpte si Občiansky zákonník aj s výkladom! Nájdete v ňom riešenie - síce papierové - všetkých svojich problémov v súvislosti so zmluvami. Nebojte sa, nezlanáril ma žiaden vydavateľ. Ibaže v poslednom čase sa na mňa zosypali sťažnosti, ktoré práve súvisia so zmluvami. Či už sú to kúpnopredajné alebo zmluvy o vykonaní diela.

Neviem ako vy, ale ja zálohy nenávidím, okrem iného aj preto, že som prišla o 40-tisíc korún. Dodnes ma ide poraziť, ako som nesvedomitému podnikateľovi a určite aj „spriaznenému“ sudcovi prispela na dovolenku alebo niečo iné. Pritom som mala na papieri uznanie dlhu za nevykonané dielo, ktoré malo náležitosti podľa zákona! No dosť príkladov, poďme k tým sťažnostiam. Spoločný menovateľ: zálohy.

Tento pojem zákon nepozná, ale § 634 ods. 2 Občianskeho zákonníka hovorí, že „...ak vyžaduje vykonanie diela značné náklady, je ten, komu bolo zadané, oprávnený požadovať už počas vykonávania diela od objednávateľa primerané preddavky.“ Čo sú to značné náklady a čo je primeraný preddavok zákon nehovorí. Poviem teda svoj neoverený výklad pojmov pre bežnú prax.

Ak pri oprave bežných výrobkov bielej či čiernej techniky alebo aj auta odo mňa bude podnikateľ žiadať preddavok, nájdem si iného. Čo to je za podnik, ktorý nedokáže na krátky čas opravy prefinancovať cenu materiálu. Ak pri stavebných úpravách považuje zhotoviteľ za primeraný preddavok 80 až 100 percent celkovej ceny, tiež sa obrátim na inú firmu, ktorá bude chcieť úhradu iba po vykonaných častiach diela. A už vôbec by som sa nebavila v obchode o rôznych zálohách na tovar, ktorý je ešte iba na ceste.

Trochu tej námahy, ktorú vynaložíte na vyhľadanie vhodnejšieho poskytovateľa služby, sa vyplatí, verte mi. Dôsledkom takého postupu bude, že nebudete celé leto čakať na chladničku za vyše 20-tisíc korún zaplatených vopred, ktorú uvidíte v inom obchode o pár dní. Tiež vám zostanú vo vrecku peniaze, ktoré ste dali vopred za zhotovenie nábytku firme, ktorá sa nečakane stratí zo sveta. Zaručene nebudete musieť obchádzať stavebný neporiadok v kúpeľni, ktorú podnikateľ nie a nie dokončiť. Načo aj, veď ste si všetko zaplatili a pracovať treba predovšetkým tam, kde mi peniaze „visia“.

Som zlá? Som! Ani 12 rokov po ... sa vzťah mnohých podnikateľov k spotrebiteľom nezmenil k lepšiemu. Skôr naopak. Mnohí sa stali arogantnými a spoliehajú sa na to, že majú daňovo odpísateľné náklady za služby lepších právnikov. Kúpte si ten „občaňák“ - uvidíte, že rieši skoro dokonale vaše problémy. Ibaže dokonale zlyháva tam, kde nie je rovnosť síl. Bežný občan proti kvalifikovanému právnikovi je určite v nevýhode!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?