Nedajte sa zlákať vidinou ľahkého zárobku

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zriedkakedy je ohlas na článok v našich novinách taký rozsiahly ako v prípade tzv. dovolenkových apartmánov na trvalé využívanie.

Na osvieženie pamäti: za 200-tisíc korún si môže záujemca zakúpiť týždenný pobyt ročne v atraktívnych dovolenkových rajoch. V tejto cene, samozrejme, nie je započítané cestovné ani strava. Zväčša je propagovaný cieľ cesty poriadne ďaleko - bez lietadla je teda cesta iluzórna. A ako som zo súdneho rozhodnutia Maďarskej republiky vyrozumela: prípadných „majiteľov“ očakávajú aj ročné poplatky za spravovanie ich apartmánov v ďalekej cudzine.

Iste sa v duchu pýtate, čo tu pletiem maďarské súdy do slovenských ponúk. Nuž iba to, že som si z internetu zistila, že u nás ponúkaný dovolenkový zázrak má čisto maďarských vlastníkov. Rozumej: občanov Maďarskej republiky s bytom v Budapešti. A s maďarským súdnictvom má celá vec tú súvislosť, že materská firma v Maďarsku dostala už pred rokom pokutu milión forintov za zavádzanie spotrebiteľov.

Naše zákony a orgány činné v trestnom konaní sú svojské a nekonečne pomalé. Čakajú, kým sa z Janka vyvinie poriadny Jano, ktorého potom žiadna mamka neohne. Veď aj nebankové subjekty štáty okolo nás včas pribrzdili. Iba my sme ich nechali prerásť do podoby, ktorá poškodila tisíce občanov.

Viem, namietnete, že hlúposť má svoju cenu. No predsa si len myslím, že zakročiť včas proti zneužívaniu naivity menej skúsených ľudí je morálnou povinnosťou štátu. Teda konkrétne takých štátnych inštitúcií (platených z našich daní) ktoré zamestnávajú kvalifikovaných ekonómov a právnikov. Aj bez konkrétneho oznámenia predsa môžu začať venovať pozornosť nie príliš čistým spôsobom podnikania. A umravniť ich skôr, ako stihnú vyrobiť megakauzy ožobračujúce predovšetkým dôchodocov, ťažko sa orientujúcich v súčasnom trhovom systéme.

Neveríte, že práve dôchodcov je možné „oblbnúť“ a ožobráčiť? Slovensko sa dostalo do ošiaľu rentiérstva. Len niečo vlastniť, čo sa dá prenajať a už pribudne pár korún k mizernému dôchodku. Aj tento článok som sa rozhodla napísať preto, že som sa dozvedela o smútku a snahe dôchodcov zohnať tých 200-tisíc. Prečo? Vraj budú môcť svoje apartmány prenajímať dovolenkychtivým záujemcom a budú sa mať dobre.

V konkrétnom prípade som rada, že dôchodcom už banky vysoké hypotéky nedávajú. Nielenže si totoiž záujemcovia poriadne neprečítali zmluvy, kde sa možnosť ďalšieho prenajímania neumožňuje, ale si ani neuvedomujú, že splatiť takúto vysokú sumu vrátane úrokov im naše dôchodky neumožňujú. A tá naivita, že nič nemajú, a preto im môžu vziať maximálne tie iluzórne apartmány, veru nie je na mieste.

Pofidérne firmy majú vždy zabezpečenú právnu ochranu proti „zradcom“ svojich zmlúv. Radím preto všetkým spoludôchodcom: nedajte sa zlákať vidinou ľahkého zárobku. Je lepšie žiť z dôchodku vo vlastnom byte, ako v domove dôchodcov s prípadnou dlžobou na krku.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?