Rady odborníka: Vlasom pomôžu vitamíny, ale aj železo či zinok

Žena s peknými vlasmi

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Nezabúdajte, že vlasy treba pestovať najmä zvnútra. Pomáha vyvážená a pestrá strava, ktorá obsahuje pre vlasy prospešné látky. Ich výživa je totiž aspoň tak dôležitá, ako kvalitný šampón či stylingové prípravky.

„Ponocovanie, diéty či naopak prejedanie sa, prípadne nízka konzumácia ovocia a zeleniny kráse vlasov neprospieva. Nezdravým životným štýlom vlasy trpia, sú suché, krepovité a vypadávajú,“ hovorí odborník na vlasy a ich zdravie, MUDr. Ján Popovič.

Ak chcete mať krásne vlasy, pridajte čo najskôr do jedálnička potraviny obsahujúce:

Omega-3 mastné kyseliny

Mnohí ľudia jedia rybu iba na Vianoce. Robia tým veľkú chybu. Mäso rýb, najmä tých morských, zlepšuje imunitu, znižuje cholesterol, je skvelým zdrojom bielkovín a navyše obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Tie bojujú proti vypadávaniu vlasov, ich suchosti, krepovitosti, zlepšujú stav pokožky hlavy a dodávajú vlasov pružnosť a lesk. Siahnite po lososovi, tuniakovi, makrele či sardinkách. Ak ste vegetarián, omega-3 mastné kyseliny môžete telu dodať aj v podobe ľanových semienok či vlašských orechoch.

Vitamín A

Vyživuje  vlasy a pomáha celkovo zdraviu pokožky, aj tej vlasovej. Sladké zemiaky (povojník batatový alebo hovorovo bataty), sú skvelým zdrojom vitamínu A. Obsahujú, rovnako ako mrkva, špenát, marhule a tekvica, množstvo beta-karoténu, ktorý si organizmus premení na vitamín A.

Vitamín C

Vitamín C robí s imunitou zázraky. Čo nevie každý je, že je rovnako dôležitý pre vlasy. Jeho nedostatok vlasy oslabuje, vysušuje, sú krepovité a bez lesku. Telo ho navyše potrebuje na to, aby mohlo absorbovať železo, ďalší dôležitý stopový prvok pre krásne vlasy. Najlepšie prírodné zdroje vitamínu C sú citrusové plody, listová zelenina ako špenát, mangold alebo brokolica či jahody, ale aj hrozienka, kukurica a datle, ktoré zároveň obsahujú železo. Vitamíny A a C sú okrem iného dôležité pre správnu produkciu mazu, ktorý vlasy prirodzene udržiava.

Biotín a zinok

Strukoviny sú pre správnu výživu vlasov nevyhnutné. Obsahujú veľa stopových prvkov, napríklad zinok, železo a biotín, ktoré zlepšujú rast vlasov a urýchľujú ich obnovu. Biotín (vitamín B7 alebo H) pôsobí ako prírodný kondicionér – vlasy vyhladzuje, dodáva im lesk a tiež znižuje ich vypadávanie. Zaraďte do stravy rôzne druhy šošovice, cícer, fazuľu, hrach alebo bôb. Dobrým zdrojom biotínu sú okrem strukovín aj vajcia, arašidy, mandle aj avokádo.

Železo a vitamíny skupiny B

Chudé tmavé mäso je zdrojom železa, vitamínu B a dobrý zdroj proteínov. Vitamíny skupiny B posilňujú vlasy zvnútra a zabraňuje ich vypadávaniu. B vitamíny obsahujú aj celozrnné produkty ako hnedá ryža, celozrnné cestoviny alebo tmavý chlieb. Tieto potraviny sú zároveň plné sacharidov, ktoré naše vlasy zbožňujú. Samozrejme, aj s nimi s mierou.

Vápnik

Vápnik je potrebný pre zdravý rast vlasov. Je jedno, či preferujete nízkotučné alebo plnotučné, jogurty alebo syry. Mlieko je zdroj vápnika vo všetkých jeho formách. U nás dostupnou potravinou, ktorá obsahuje najvyššie množstvo vápnika, je mak – 100g maku obsahuje viac vápnika, ako je odporúčaná denná dávka.

Problémové vlasy

Ak vám nepomáha ani úprava jedálnička a vlasy sú v zlej kondícii alebo vypadávajú, je vhodné s pomocou odborníka pátrať po príčine. Tou môže byť geneticky podmienená androgénna alopécia či iný zdravotný problém. 

V prípade, že o vlasy prichádzate, je bohužiaľ jedinou cestou, ako ich získať späť natrvalo, transplantácia. Transplantovanie vlasových cibuliek zo zadnej časti hlavy, tzv. darcovskej zóny, je účinným, minimálne bolestivým zákrokom, ktorý realizujú pokrokové pracoviská.

„Trvalou stratou vlasov už aj v skorom veku trpia najmä muži, ale postihuje i ženy v období po menopauze, kedy sa u žien relatívne zvýši hladina testosterónu,“ vysvetľuje MUDr. Ján Popovič z Dr. Popovič inštitútu.

(ben)

Páčil sa vám článok?