Dávajte si pozor na falošné lieky

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nebýva mojím zvykom uvádzať kompletný list našich čitateľov. Tentoraz urobím výnimku, lebo autor je vo veci veľmi fundovaný a ja sa s ním stotožňujem. Čo nášho čitateľa znepokojuje?

Je to nebývalá reklama na veľké množstvo rôznych „účinných“ prostriedkov napr. na chudnutie, pribranie, rast vlasov, proti bolesti, „ktoré súčasne liečia príčinu“, proti nespavosti, chrípke, alergii, na zlepšenie imunity, pamäti, laktácie, na zníženie krvného tlaku, pomáhajúcich pri srdcových ochoreniach, pôsobiacich proti kornateniu ciev, proti vzniku novotvarov, depresiám, proti vzniku diabetes, osteoporózy, chrániace plod pred rozštepom, ba i syndrómom hyperaktívnosti dieťaťa... Nič som si nevymyslel, všetko je to z reklamy.

Ponúkajú sa všelijaké „komplexy“, bio-preparáty a prípravky, ktoré pôsobia „proti baktériám a vírusom, ktoré usmrcujú a likvidujú bacily a likvidujú aj rakovinové bunky“. Úplná panacea na všetky neduhy. Chýba iba živá voda. To je teda trúfalosť! Kto robil klinické skúšky? Vraj všetko je založené na vedeckom základe.

Všetky tieto preparáty dostanete kúpiť v lekárňach, príp. na objednávku, pravda nie za malé peniaze. Nie všetky preparáty sú certifikované, niektoré sú certifikované neznámymi, nikde neregistrovanými organizáciami. Čo je ešte horšie, podľa zahraničných prameňov, sa objavili falošné lieky, nepravé napodobeniny liekov renomovaných farmaceutických firiem (bez účinných látok). Tieto firmy sú nútené na obaly dávať ochranné znaky podobné ako sú na bankovkách. Objavili sa aj nepravé antibiotiká (!) a mnohé tieto tiežlieky či prípravky obsahujú návykové látky!

Na Západe oceňujú takýto biznis na 140 - 150 miliárd dolárov ročne, čo je porovnateľné s obchodom s drogami, nelegálnym predajom zbraní a obchodom s bielym mäsom. Aký podiel má na tomto obchode Slovensko? Vieme, že k nám sa to všetko dováža tisícami ton a všetky lekárne sú plné. Nepredstavuje to viac, ako sa vydáva za skutočné lieky?

Čo u nás umožňuje popísaný stav? V žiadnom právnom kódexe, zákone, trestnom poriadku nie je u nás definícia falošného lieku, nepravého lieku, prípravku a pod. Preto všetko, čo je s tým spojené, je legálne: reklama, dovoz, díleri, distribúcia. Preto v lekárňach, čakárňach, ambulanciách, medicínskych pracoviskách, nemocniciach nájdete takúto všadeprítomnú reklamu. Na nej sa podieľajú aj verejnoprávne médiá. Takmer denne navštevujú lekárov díleri, prinášajú prospekty, katalógy, propagačné listy a oblepujú nimi, čo sa dá.

Neprekáža to predovšetkým lekárom? Ministerstvo zdravotníctva a iné kompetentné orgány sa tvária ako mŕtvy chrobák. Nájdu sa odvážni a spravodliví, ktorí vyženú kupcov z chrámu? Čo tak aspoň usporiadať verejnú diskusiu s lekármi, farmaceutmi, biochemikmi, právnikmi, colníkmi na túto tému?

Celkom na záver: za posledných desať rokov, čo chodím k lekárom, iba jedna lekárka ma kategoricky upozornila, aby som používal iba predpísané lieky.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?