Odborníci sa zhodujú: Časté pozeranie do tabletu či mobilu deťom škodí

19.1.2019

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Tablety, počítače, mobily. Výsledok? Oči detí sa za posledné roky zmenili. Pre zdravý vývin detí je pritom nevyhnutný pobyt na vzduchu, a to nielen z hľadiska hroziacej obezity. Veľký vplyv mádeti aj na oči.

Ako s nadsádzkou hovorí známy očný lekár Pavol Veselý z Vesely očná klinika, detské oči ako také sa nezmenili. „Stále sú okrúhle, buď s modrou, hnedou, alebo zelenou farbou dúhovky a so zvedavosťou hľadiace na svet. Čo sa však zmenilo sú dioptrické chyby detí,“ uviedol.

A to hlavne mínusové dioptrické chyby, ktoré sú spojené s krátkozrakosťou. „Tento fakt je spôsobený tým, že deti oveľa viac času trávia pri počítačoch, tabletoch a mobiloch než v minulosti. Deti dnes častejšie sedia doma a menej času trávia vonku s kamarátmi. Pritom vieme, že pre zdravý a správny vývoj zrakových funkcií je nevyhnutný pobyt vonku, v parku, prírode na ihrisku, kde sa deti hlavne pozerajú do diaľky a nie na blízko,“ dodal odborník.

O oči detí, podobne ako o oči dospelých, sa netreba nijako špeciálne starať. „Keď očká nevidia, dieťa si to všimne a uvedomí a rodičom to samo povie. A keď nie samo, tak si to rodičia všimnú na správaní dieťaťa. A taktiež, pokiaľ sa v očiach objaví nejaký zápal, opäť si to rodičia všimnú a vyhľadajú očného lekára, ktorý tento zápal, či inú chorobu vylieči, pokiaľ je choroba liečiteľná. O niečo horšie je to u novorodencov a malých detí. Tam objaviť prítomnosť očnej choroby môže byť naozaj náročné. Našťastie, však máme na Slovensku veľmi šikovných očných lekárov, ktorí sa dokážu popasovať aj s komplikovanými ochoreniami,“ dodal lekár.

 Aj k nim na kliniku chodia väčšinou deti s krátkozrakosťou a ďalekozrakosťou.  Avšak v hojnej miere sa stretávame so škúlením a tupozrakosťou, ktoré sa snažíme úspešne liečiť v našej bohato vybavenej ortoptickej cvičebni,“ dodal.

Všímať si detské návyky

Ak sa aj vaše dieťa rado hráva s tabletom, dohliadnite na to, aby od jeho sledovania malo prestávku aspoň každých 15 minút. V rámci nej ich naučte pozerať sa  raz do diaľky, inokedy do blízka. Naopak, o zrak dieťaťa nemusíte mať obavy, ak rado a často číta. Listovanie stranami sa o aktívnejší pohyb zraku postará, podmienkou je, aby dieťa nepozeralo do knihy pozerať príliš zblízka.

Vek dieťaťa hrá významnú úlohu v prípade odhalenia očnej poruchy, preto je potrebné absolvovať s dieťaťom prehliadku u očného lekára, „Čím skôr sa na prípadnú očnú poruchu príde, tým väčšia je šanca na jej úspešné liečenie. Pri zanedbaní, naopak, môže hroziť rozvoj tupozrakosti alebo škúlenie,“ uviedla Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva.

Deti by sa mali naučiť aj to, ako správne sedieť a v akej vzdialenosti mať oči pri písaní úloh alebo sedení za počítačom. „Pomáhajú pravidelné prestávky, počas ktorých je dobré pozerať sa pre zmenu do diaľky, napríklad z okna, alebo vyskúšať očnú gymnastiku. Pri práci s počítačom dochádza pre zvýšené sústredenie sa na monitor a zníženú frekvenciu žmurkania k vysychaniu oka, dieťa môže pociťovať únavu, pálenie očí, alebo vidieť rozostrený obraz,“ dodala J. Hamade. Riešenie je jednoduché, stačí nastaviť a s dieťaťom si dohodnúť čas strávený pri počítači, čo je podľa odborníkov okolo dvoch hodín denne.

(lv)

Páčil sa vám článok?