V Bratislavskom kraji je najviac dojčených detí: Aký názor na to majú známe Bratislavčanky?

17.1.2019
Babsy Jagušák s jej dcérou Izabelou-dojčenie

Zdroj: Instagram/babsyheriban

Páčil sa vám článok?

Obľúbenosť dojčenia je na Slovensku stále pomerne vysoká. Podľa štatistík je najviac dojčených detí je v Bratislavskom kraji. Aký majú názor na dojčenie známe mamičky?

"Na Slovensku naďalej pretrváva priaznivý stav vo výžive detí materským mliekom. V roku 2017 bolo až 52,4 percenta plne dojčených detí do konca šiesteho mesiaca života," uvádza NCZI.

Štatistika vypovedá aj o tom, že v roku 2009 bolo plne dojčených len 45,4 percenta detí. Podľa územia sídla ambulancie najviac takto živených detí bolo v Bratislavskom (59,7 percenta), Žilinskom (55,8  percenta) a Prešovskom (55,5 percenta) kraji. Naopak, najmenej je to v Banskobystrickom (44,3 percenta) a Nitrianskom (44,3 percenta) kraji.

O dojčení sa na svojej sociálnej sieti vyjadrila aj Bratislavčanka Babsy Jagušák Heribanová. Tvrdí, že počas 17 mesiacov, počas ktorých dojčí, prekonala rôzne krízy okrem únavy aj ťažkú alergiu, ktorú sa snažila počas tohto obdobia zvládnuť bez liekov. Vie, že dojčené deti vstávajú aj trikrát za noc, aby sa pritúlili k mame, môžu byť viac na ňu upnuté. Tvrdí, pokiaľ vládze a dovolí jej to zdravie plánuje ešte nejaký ten čas v dojčení pokračovať.

Zároveň sa vyjadrila, že rozumie mamám, ktoré ktoré pre zdravotné alebo aj iné dôvody nemôžu svoje deti dojčiť vôbec alebo tak dlho, ako by chceli. "Každá z nás chce pre svoje dieťa to najlepšie a robíme všetko preto, by oň bolo dobre postarané. Preto sa mi nepáčia vyhlásenia niektorých ľudí, keď tvrdia, že ženy, ktoré nedojčia xy mesiacov, nie sú dobré matky alebo že v niečom zlyhali. Nezlyhali, je to každého súkromná vec. Ja len, že to niekedy netreba vzdávať, keď prídu dve ťažké noci za sebou alebo dostanete druhú nádchu/chrípku v priebehu pár týždňov," povedala Babsy.

Zdroj: Instagram babsyheriban

​Babsy s dcérkou Izabelkou

Spisovateľka Mirka Ábelová nám prezradila, že svojho 1,5 ročného syna Vilka popri podávani príkrmovej stravy tiež dojčí. Tvrdí, že okrem jedinečných látok, ktoré obsahuje iba materské mlieko a žiadne iné umelé mlieko ich nedokáže nahradiť, mu dojčenie pomáha prekonať problemy s rastom zubov, prípadne iné situácie, ktoré pre neho znamenajú psychický diskomfort. "Rovnako mu dojčenie pomáha zaspať večer, tvrdí Mirka. Tiež zastáva názor, že neodsudzuje matky, ktoré nedojčia. Každá matka to má, samozrejme, individuálne, mne to však vyhovuje takto.

Zdroj: Matej Kmeť

​Mirka Ábelová na svoje svadbe so synom Vilkom

Modelka Silvia Križanová svojho syna Tomiho už nedojčí, pretože po čase začal obľubovať to umelé a podľa nej je výhodou tejto náhrady materského mlieka aj to, že si spolu vedeli nastaviť pravidelný režim "jedenia"aj z praktických dôvodov.  Vedeli si naplánovať, ako dlho vydrží najedený. Aj keď je Sisa momentálne na materskej, sem-tam si odbehne za svojimi modelkovskými povinnosťami. "Problémom bolo, že keď som išla pracovne na otočku do Prahy, s odsávaním väčšieho množstva mlieka som mala značný problém, ktoré som musela praktizovať vo vlaku či na letisku. Každá mama by si to mala zariadiť podľa vlastného uváženia a každej vyhovuje režim s vlastným dieťaťom, samozrejme, iný," povedala nám štýlová Sisa k tejto téme.

Zdroj: Instagram sisa_kr

​Sisa Križanová so synom Tomim

Údaje taktiež hovoria o tom, že najviac návštev u lekára ročne pripadá na deti do jedného roka. Lekári pre deti a dorast vykonali takmer 5,96 milióna vyšetrení. Z nich 16 percent bolo v rámci prevencie. Deti do jedného roka absolvovali najviac vyšetrení aj preventívnych prehliadok. Najmenej vyšetrení aj preventívnych prehliadok bolo evidovaných u mladých ľudí vo veku 19 až 26 rokov.

Najčastejšie diagnostikovanými ochoreniami u detí a mládeže boli choroby dýchacej sústavy. Nasledovali choroby oka a choroby kože a podkožného tkaniva.

(nc, TASR)

Páčil sa vám článok?