ÚŽASNÉ VIDEO Black Friday socializmu: Ľudia prerazili kordón policajtov a prvýkrát uvideli eskalátory

23.11.2018
0
Otvorenie Priora
Páčil sa vám článok?

Aj pred 50 rokmi sme mali v Bratislave čosi ako Black Friday, i keď bola streda. Presne 20. novembra 1968 totiž na dnešnom Kamennom námestí otvorili obchodný dom Prior. Záujem bol taký obrovský, že priestory pred davmi kupujúcich museli chrániť muži v uniformách. Ľudia vtedy prvýkrát v živote videli eskalátory a mohli si vyskúšať samoobslužný predaj.

Mnohí z nás v bývalom Priore nakupujú dodnes, no jeho otvorenie v roku 1968 bolo obrovskou udalosťou. Masy kupujúcich sa tlačili pred obchodným domom už pred šiestou hodinou ráno. Vo vnútri na nich čakalo 20 špecializovaných oddelení. Druhá vlna kupujúcich o ôsmej ráno bola taká silná, že prerazila aj živú reťaz vytvorenú policajtmi.  

„V novom obchodnom dome sa majú uplatniť moderné metódy predaja – samoobsluha a voľný výber, pri ktorých zákazník preberá časť funkcie predavača. V prvý deň, ako vidieť, z dobrého úmyslu nebolo nič, vedenie obchodu však verí, že sa táto forma predaja ujme,“ uvádza komentár v dobovom filmovom týždenníku. 

V deň otvorenia Prior navštívilo 30-tisíc kupujúcich, ktorí urobili tržbu 5,5 milióna korún. Išlo vtedy o celorepublikový rekord, ktorý prekonal i Prahu.

V týždenníku sa ďalej konštatuje, že nekultúrne masy kupujúcich útočili na obchodný dom v takom množstve, že ho nakoniec musel chrániť vojenský val.

Krátky dokument o otvorení Priora:

Dlhší dokument o otvorení Priora:

V tomto období postavili aj hotel Kyjev, ktorý dokončili o päť rokov neskôr (1973). 

(ms)

Páčil sa vám článok?