Nájomné byty budú, otázne je, koľko

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vedenie mesta deklarovalo záujem začať výstavbu nájomných bytov pre mladé rodiny. O financovaní ich výstavby a ďalších záležitostiach súvisiacich s bytovou výstavbou sme sa pozhovárali s predsedom komisie rozvoja bývania Mestského zastupiteľstva Bratislavy Gabrielom KOSNÁČOM.

- Mesto v súlade so zákonom o vlastníctve bytov a nebytových priestorov vytvorilo Fond rozvoja bývania hlavného mesta SR Bratislavy. Na výstavbu nájomných bytov a kapacít iných foriem bývania sa budú využívať predovšetkým prostriedky z tohto fondu. Iným zdrojom financovania môžu byť štátne prostriedky z programov rozvoja bývania. Mimochodom, výstavba nájomných bytov bude určená nielen pre mladé rodiny. Mladým rodinám už v súčasnosti pomáha mesto pomocou projektu domu, resp. bytu mladej rodiny, ktorý beží už viac ako šesť rokov.

Je reálne v situácii, keď mesto má miliardové dlhy, predpokladať, že bude môcť podporiť výstavbu nájomných bytov?

- Áno, reálne to je. Mesto malo tieto dlhy aj v minulosti a aj napriek tomu dokázalo aktívne vstúpiť do výstavby bytov. Jeden projekt výstavby nájomných bytov začína mesto už v tomto roku. Otázkou skôr je, aká bude v tomto volebnom období intenzita výstavby týchto bytov. Mesto má schválený príslušný programový dokument - koncepciu rozvoja bývania na roky 2002 až 2006, za ktorým má teraz nasledovať vypracovanie príslušných konkrétnych programov rozvoja bývania. Až tieto programy ukážu, aká je reálna základňa na rozsiahlejšiu výstavbu nájomných bytov.

Existujú predstavy o lokalitách, v ktorých by sa mali nájomné byty stavať?

- Podľa predbežných údajov je možné výhľadovo postaviť z hľadiska platného územného plánu mesta viac ako 20.000 bytov. Samozrejme, tento pohľad nehovorí nič o vlastníckych vzťahoch k dotknutým územiam. Všeobecne možno povedať, že mesto v strednodobom horizonte bude mať  obmedzené zdroje na rozsiahlejšiu výstavbu nájomných bytov. Východiskom z tejto situácie bude vytváranie vhodných podmienok na zaangažovanie súkromného sektora do výstavby a vlastníctva nájomných bytov. To je jedna z najvýznamnejších úloh pre vládu a miestne samosprávy v oblasti rozvoja bývania.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?