Nemocnicu na Rázsochách treba dostavať

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch sa opäť začína hovoriť o rozostavanej nemocnici na Rázsochách v Lamači. O dôvodoch, pre ktoré by sa mala dostavať a slúžiť na pôvodne predpokladaný účel, sme sa zhovárali s dekanom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Pavlom TRAUBNEROM.

- Historická fakultná nemocnica v Bratislave, ktorej kliniky sú po celom Starom Meste, slúži už dlhých 139 rokov a oprávnene sa nazýva kolískou slovenskej medicíny. Pokrok lekárskych vied medzičasom priniesol úplne nové nároky na moderné zdravotnícke zariadenie. Roky neochvejne zastávame názor, že dostavbou univerzitného areálu Fakultnej nemocnice a LFUK Rázsochy dostane toto mesto a národ európsku kvalitu špičkovej zdravotnej starostlivosti, medici dôstojný stánok na ich zodpovednú prípravu na svoje povolanie a Európa ďalšiu silnú konkurenciu v  lekárskom výskume...

Načo je potrebná v Bratislave ďalšia nemocnica, keď už teraz sa hovorí o nadbytočnej kapacite zdravotníckych zariadení v hlavnom meste?

- Najreálnejší variant dostavby Rázsoch počíta s 20-percentnou redukciou lôžok a výstavbou polikliniky. Pre lekársku fakultu by takéto riešenie navyše znamenalo rozšírenie možností výučby medicíny v ambulantných podmienkach. A to je v súlade s  trendmi modernej doby, teda skracovať hospitalizácie, liečiť pacientov pokiaľ možno v im čo najbližšom prostredí - ambulantne alebo doma.

Myslíte si, že požiadavky na dostavbu Rázsoch sú v súčasnej situácii, keď sa na všetkých úrovniach musí pristupovať k úsporným opatreniam, reálne?

- Dostavbu Rázsoch treba vidieť v kontexte riešenia nemocničnej siete v Bratislave. Akékoľvek riešenie bude stáť rádovo miliardy korún. V posledných rokoch boli pokusy o iné riešenia a všetci vieme, že neboli úspešné. Dostavbou Rázsoch sa naskytuje možnosť vytvorenia komplexu teoretických, predklinických a klinických pracovísk, internátov, obchodných a športovo - rekreačných centier tak, ako je to všade vo svete. Som preto rád, že minister zdravotníctva a vláda sú pripravení zodpovedne vyriešiť túto pálčivú otázku. Osobne si myslím, že práve Rázsochy sú riešením, ktoré pri vhodnom investičnom pláne prinesie väčšiu efektivitu, vyšší prínos pri nižších nákladoch a to je úspora, nie? Verím v budúcnosť Rázsoch.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?