Dóm svätého Martina bude v noci osvetlený

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania sa konečne dočkajú: jedna z najvýraznejších dominánt mesta, Dóm svätého Martina, bude v noci osvetlená, tak ako je to zvykom v prípade podobných dominánt v zahraničí. O podrobnostiach sme sa pozhovárali s vedúcim úseku sociálneho a kultúry Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto Doinýzom HUTÁROM.

- Je to zavŕšenie prakticky rok trvajúcich prípravných prác - pred rokom, v októbri 2001, začala pracovať odborná komisia na príprave iluminácie Dómu. Na základe odporúčaní bol vybraný autorský tím v zložení Alfonz Smola, Beata Polomová a František Krasňan, ktorý v prvej fáze zmapoval existujúci stav v danej lokalite a následne v úzkej spolupráci s orgánmi pamiatkovej starostlivosti navrhol samotné riešenie iluminácie.

Čím sa vyznačuje navrhnuté riešenie iluminácie?

- Technické riešenie malo jedno zásadné obmedzenie: muselo sa prihliadať na to, že vzhľadom na význam Dómu ako pamiatky sa nesmelo zasahovať do jeho fasád. Preto sa zvolil princíp nasvecovania z okolitých budov a iných pevných bodov. Celkove je inštalovaných 20 osvetľovacích miest, na ktorých bude umiestnených dovedna 50 veľkorozmerných osvetľovacích telies. Intenzita osvetlenia vychádza z princípu, že hlavnými dominantami mesta sú Hrad a konkatedrála. Iluminácia Hradu ešte nie je dokončená, ale vo výslednej fáze by mali tieto dve dominanty pôsobiť rovnako. Autorský kolektív sa snažil o také riešenie, aby bol Dóm vo večerných hodinách vnímaný tak z pohľadu v smere od Rakúska, ako aj zo severnej strany, ale aj z bezprostrednej blízkosti, ako skutočná dominanta nočnej panorámy mesta. Laicky možno povedať, že intenzita nasvietenia konkatedrály bude v svetlejších tónoch, ako je intenzita pouličného osvetlenia v historickom jadre.

Ako často a odkedy bude osvetlenie Dómu v prevádzke?

- Iluminácia bude súčasťou verejného osvetlenia, to znamená, že sa bude zažínať každý deň. Uvedenie osvetlenia do prevádzky je plánované na svätého Martina, teda 11. novembra. Akt spustenia iluminácie bude obohatený o kultúrny program za účasti zástupcov mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, investora firmy Siemens a cirkvi.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?