Veľká voda ukázala, že riziká sú reálne

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Augustové povodne sú už minulosťou. O tom, aké poučenie priniesli, sme sa pozhovárali s vedúcim odboru vodohospodárskej prevádzky Slovenského vodohospodárskeho podniku, odštepného závodu štátneho podniku Povodie Dunaja, Pavlom VIRÁGOM.

- Povodne jednoznačne potvrdili správnosť opatrení, ktoré Povodie Dunaja robilo v rámci prevencie v ochrane pred povodňami. Trvalá starostlivosť o koryto Dunaja a protipovodňové ochranné systémy, monitorovanie zmien koryta a overovanie hydraulických výpočtov súvisiacich so zabezpečením neškodného prechodu prívalových vôd Bratislavou priniesli pozitívny výsledok v podobe udržania vody vo vopred vymedzenom priestore koryta v predpokladaných úrovniach. Rovnako sa potvrdilo, že požiadavky Povodia Dunaja adresované kompetentným úradom na zvýšenie ochrany Bratislavy sú opodstatnené a uvádzané riziká sú veľmi reálne. Žiaľ, s odchodom povodne pominul aj záujem tých, ktorí by ďalšie zlepšenie ochrany Bratislavy mohli pozitívne ovplyvniť.

Aké opatrenia je podľa vášho názoru potrebné prijať, aby sa znížilo ohrozenie z vysokých stavov hladiny Dunaja?

- Súčasný stav využitia územia na oboch brehoch Dunaja dáva obmedzené možnosti. V podstate je možné využiť len priestor, ktorý je v súčasnosti definovaný korytom a záplavovým územím ohraničeným protipovodňovými líniami a zvýšeným terénom. Bol spracovaný projekt technického riešenia zvýšenia kapacity koryta, ktorý spočíva v zmiernení oblúkov v úseku medzi Prístavným mostom a lokalitou známou ako rameno Zuzana. Rozšírením koryta sa dosiahne zníženie hladiny povodňového prietoku v Bratislave minimálne o 40 centimetrov a zlepší sa aj prechod ľadov, pretože v tomto úseku sa vytvárali ľadové zátarasy.

Čo konkrétne sa už vykonalo a čo sa zrealizuje v najbližšom čase?

- Prvá etapa prác - rozšírenie na pravej strane Dunaja, je hotová, v etape prípravy je stavba na ľavej strane. Pripravuje sa rekonštrukcia hrádze pod Bratislavou a posudzuje sa možnosť zvýšenia ochrannej línie Dunaja na ľavom nábreží od Nového mosta po Prístavnú ulicu. Časť protipovodňovej línie sa zabezpečuje v súvislosti so stavbou nového Národného divadla a stavby mosta na Košickej. Dôležité je aj zvýšenie ochrannej línie na petržalskej strane v úseku medzi Starým a Novým mostom a vybudovanie ochrany častí Devína a Devínskej Novej Vsi.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?