FOTO V centre mesta si môžete vyrobiť vlastnú lízanku - vyskúšali sme si to aj my a bola to zábava!
Zdroj: nc
V centre hlavného mesta nájdete jedinú manufaktúru na Slovensku, kde ručne vyrábajú rôzne druhy sladkostí od cukríkov a lízaniek až po maršmelous či čokoládu. Funguje u nich otvorená výroba, takže návštevníci sa môžu reálne pozerať na to, ako karameliari vyrábajú z horúceho karamelu rôzne maškrty. Jednu lízanku sme si mali možnosť urobiť aj my...
Pri našej návšteve prevádzky vyrábali karameliari cukríkový základ z karamelu s grepovou píchuťou. „Uvarili sme 8 kg cukru, vyliali sme ho na mramorový stôl s repkový olejom, na začiatku má karamel až 165 stupňov. My, ktorí ho spracúvame, používame 3 páry rukavíc, pretože je veľmi horúci. Následne dáme hmotu do valčeka, odtiaľ ju vytiahneme v tvare podlhovastých tyčiniek a pokrájame na cukríky,“ uviedol nás do spôsobu prípravy cukríkovej hmoty karameliar Alexander.
Celý proces výroby a takúto karamelovú šou predvádzajú aj zahraničným turistom v troch rôznych jazykoch.
Pri výrobe dbajú výlučne na prírodné ingrediencie a príchutí majú viac ako 30 druhov. Cukríky sa skladajú z vody, glukózového sirupu, cukru, prírodných farbív a ovocných výťažkov bez dochucovadiel či umelých farbív. „Napríklad žltú farbu docielime vďaka extraktu z koreňa kurkumy, červenú z čiernej mrkvy, upresnila Zuzana Uličná z prevádzky sladkej manufaktúry.
Ak by ste si chceli vy alebo vaše dieťa otestovať zručnosť a fantáziu pri výrobe lízanky, ponúkajú 3 druhy workshopov. Podľa náročnosti si môžete vybrať základný, pokročilý a náročný typ workshopu. „Kým pri základnom sa človek naučí vyrobiť jednoduchšiu lízanku, v ďalších sa tvoria naozajstné umelecké diela,“ informovala nás ďalej Zuzana. Cena základného workshopu stojí 5 eur na osobu a trvá 20 minút, za náročný zaplatíte 10 eur. Ponúkajú aj skupinové kurzy pre školy či tábory a firemné teambuildingy.
Čo sa týka výroby čokolády, tá sa nespracúva priamo v obchode, ale v ich výrobných priestoroch v Petržalke. V ponuke majú rôzne zaujímavé čokoládové produkty, obľúbené sú napríklad čokolády na lyžičke, ktoré sa rozmiešavajú v teplom mlieku. Okrem nich do čokoládového portfólia patria rôzne pralinky či čokolády z kakaových bôbov z celého sveta.
(nc)