FOTO a VIDEO: Zmeškali ste v noci pozorovanie perzeidov? Tu je aspoň ich malá ukážka...

13.8.2018

Zdroj: FB Matthhius Gudsgave

Páčil sa vám článok?

V noci z nedele na pondelok bolo možné pozorovať na oblohe najznámejší meteorický roj Perzeidy. Od polnoci do štvrtej hodiny rannej bolo možné vidieť v priemere až 70 meteorov za hodinu. Podľa astronómov boli na to ideálne pozorovacie podmienky, nakoľko bol mesiac v nove a nerušil svojím svitom sledovanie meteorov.

Výrazné maximum roja Perzeíd sa očakávalo práve v čase od 9. do 13. augusta, kedy bola ich frekvencia 150 až 160 meteorov za hodinu. Perzeidy sú kometárny meteorický roj súvisiaci s kométou Swift-Tuttle a sú viditeľné každý rok približne od polovice júla do prvej polovice augusta. Počas maxima je bežné vidieť za hodinu sto aj viac meteorov, ich frekvencia je však variabilná.

Zdroj: Boris Kodaj

Patrí medzi najobľúbenejšie roje jednak pre svoju výdatnosť (až 95 meteorov za hodinu) a jednak preto, že maximum má okolo 12. až 13. augusta, preto ich vďaka príjemnej teplote možno ľahko sledovať celú noc na rozdiel od výdatnejších Kvadrantíd, ktoré majú maximum vo vrcholiacej zime. Perzeidy patria k najpravidelnejším meteorickým rojom a ľudovo sa nazývajú „slzičky svätého Vavrinca“, pretože sú činné okolo 10. augusta, kedy sa slávil deň svätého Vavrinca.

Zdroj: FB Tomáš Náther

(ars, video: Bikso, foto: Boris Kopaj, Tomáš Náther, Mathhius Gudsgave)

Páčil sa vám článok?