VIDEO: Vajnory dnes budú mať svoj deň na Hlavnom námestí – čo všetko je pre ľudí pripravené?

11.8.2018

Zdroj: FB Vajnory - dedina v meste

Páčil sa vám článok?

Mestská časť BA – Vajnory dnes ponúka návštevníkom Kultúrneho leta 2018 na Hlavnom námestí svoj Deň Vajnor s podtitulom Dedina v meste kúsok tradičnej vajnorskej kultúry a tradičného umenia z tohto kúta Bratislavy. Prichystaný je bohatý hudobný i sprievodný program, ktorý vyvrcholí koncertom vajnorskej dychovky dnes od 19. hodiny.

Na „Dni Vajnor“ sa predstavia aj vajnorské ľudové umelkyne Erika Surányiová Berenčiová a Mariana Zemanová s ponukou dekoratívnych predmetov s vajnorským ornamentom, ale aj ručne na plátno maľovaným ornamentom. Ľudová umelkyňa Kristína Rožňovcová prezentuje vajnorský ornament v jeho tradičnej podobe, ale aj v podobe moderných grafík inšpirovaných týmto ornamentom. Jedná sa o dekoratívne predmety do domácnosti napríklad hodiny. V jej prevedení vajnorský ornament možno nájsť aj na kolekcii sukní, tričiek a vakov. Podujatie ponúka možnosť si umelecké výrobky zakúpiť priamo na mieste počas prezentácia Vajnor na Hlavnom námestí. Vajnory ponúknu návštevníkom aj publikácie vydané mestskou časťou a vajnorskú keramiku, ktorej výroba začala od roku 1985. Poľnohospodárske družstvo Vajnory, opäť ponúkne obľúbené vajnorské vínko a dokonca aj burčiak, nakoľko hrozno vďaka horúcemu letu dozrelo oveľa skôr.

Program pod názvom „ Vajnory Dedina v meste“ začína vystúpením Vajnorskej dychovej hudby pod vedením kapelníka Petra Pokrivčáka. Predstavia sa piesňami vo vajnorskom nárečí, ktoré sa tešia veľkej obľube, nedávno boli tie najstaršie z nich súčasťou osláv nestora vajnorskej dychovky a učiteľa hudby Titusa Pilného, jedného z najstarších kapelníkov Vajnorskej dychovky, ktorá má dnes už 152 rokov. Svoju 15 ročnú tradíciu už má Vajnorský okrášľovací spolok, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou vajnorského kultúrneho diania a bohatstva, vajnorských dožiniek a hodov. Pracujú pod vedením Ivana Štelára. Potešia návštevníkov nielen vajnorskými ľudovými piesňami, ale aj tancom. Program moderuje Katarína Pokrivčáková.

Po celý deň sa bude konať aj Škola vajnorských tradícií - prezentácia vajnorského ornamentu, ktorý bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Sú pripravené ukážky tradičných ľudových remesiel v podaní ľudových umelkýň z Podobenky z Vajnor. A určite stojí za pozretie aj výstava detských výtvarných prác „Vajnorský ornament očami deti“. Tieto diela vznikli pri tvorbe európskeho integračného projektu „Ornamentálna mapa Slovenska“. Deti z Vajnor sa zapojili do projektu maľovaním vajnorského ornamentu. Organizátori na podujatie pozývajú všetkých Bratislavčanov, aby si tak spolu s nimi prišli vychutnať a užiť vajnorské kultúrne dedičstvo!

(ars, foto a video: Facebook Vajnory - dedina v meste)

Páčil sa vám článok?