Pamätník Slavín: Dodnes tu chýba jedna dôležitá vec

7.8.2018
0
Slavín

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pamätník Slavín je nielen významný vyhliadkový bod, ale podľa mnohých zahraničných turistov aj architektonický skvost. A preto je stále hojne navštevovaný. Napriek tomu mu už roky chýba niečo, čo by malo byť samozrejmosťou.

Na Slavíne totiž dodnes nie sú sociálne zariadenia. V septembri 2016, keď Bratislavské noviny na tento problém upozornili, vtedajšia hovorkyňa magistrátu tvrdila, že absenciu toaliet by mohlo vyriešiť zriadenie múzea v priestoroch na Slavíne.

Z múzea však napokon nič nebolo, pretože sa zistilo, že pamätník potrebuje rozsiahlu rekonštrukciu. A až po nej je možné opäť sa venovať budovaniu múzea v podzemí. Zaujímalo nás teda, či mesto nemá aktuálne v pláne aspoň dočasné zriadenie toaliet. „Vybudovanie toaliet na Slavíne, ktorý spravuje mestská príspevková organizácia Marianum, je otázka, ktorej sa mesto chce venovať. Bude závisieť od finančných možností na ich vybudovanie a prevádzku,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer. Dodala, že v minulom roku začalo mesto v tejto lokalite s výstavbou bezbariérových prístupov pre imobilných občanov, ktoré by mali byť ukončené koncom tohto leta pre väčšie pohodlie všetkých návštevníkov.

Pamätník bol postavený v rokoch 1957 - 1960 a slávnostne ho odhalili pri príležitosti 15. výročia oslobodenia mesta Sovietskou armádou 4. apríla 1960. Autorom výtvarného riešenia pamätníka je slovenský sochár a architekt Ján Svetlík. V roku 1962 bol Slavín vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V šiestich masových a v 278 individuálnych hroboch je tu pochovaných 6 845 vojakov Červenej armády, ktorí padli pri dobývaní mesta počas bojov druhej svetovej vojny v apríli 1945.

(in)

Páčil sa vám článok?