FOTO: Poznačil korupčný škandál aj pamätnú tabuľu pripomínajúcu návštevu pápeža v Rači?

Zdroj: raca.sk

Páčil sa vám článok?

Tento rok uplynie 15 rokov od poslednej návštevy pápeža Jána Pavla II. na Slovensku. V roku 2003 zavítal Svätý Otec aj do mestskej časti Rača, kde túto historickú udalosť pripomína pamätná tabuľa nachádzajúca sa v Parku J. M. Hurbana. Nedávno však prešla tabuľa určitými úpravami a časť nápisov z nej zmizla. Prečo?

Na pôvodnej tabuli, ktorú v Parku J.M. Hurbana osadili približne pred 14 rokmi, ešte figurovali mená správcu miestnej rímskokatolíckej farnosti Miloša Kohúteka a vtedajšieho starostu Rače Pavla Bielika. Práve oni dvaja boli ústrednými postavami počas návštevy pápeža Jána Pavla II. v tejto mestskej časti, ktorá sa uskutočnila 11. septembra 2003. Svätý Otec sa v Rači zastavil pri svojej ceste do Trnavy.  „Táto krátka, no veľmi intenzívna zastávka zanechala v ľuďoch nezabudnuteľný pocit. Ján Pavol II. sa krátko prihovoril Račanom, ktorí ho v hojnom počte vítali, požehnal predmety, ktoré si veriaci priniesli, ako aj celú farnosť a ľudí, ktorí v nej žijú,“ uvádza mestská časť dodnes na svojej webovej stránke. 

Takto pamätná tabuľa pôvodne vyzerala: 

Zdroj: MČ Rača

​Medzitým sa však Slovenskom prevalil škandál, keď dnes už bývalého račianskeho starostu Pavla Bielika obvinili z korupcie, čo malo za následok nielen trestné stíhanie, ale aj jeho osobnú kompromitáciu v očiach viacerých obyvateľov. Niektorí v nasledujúcom období reagovali tak, že z pamätnej tabule svojvoľne odstránili písmenká tvoriace jeho meno. Pravdepodobne nechceli, aby bola osobnosť celosvetovo obľúbeného pápeža Jána Pavla II., ktorý v apríli 2005 zomrel, spájaná s týmto kontroverzným miestnym funkcionárom a jeho korupčným škandálom. „Na druhej strane existovala skupina ľudí, ktorí chceli, aby tam meno bývalého starostu figurovalo, a tak sa to neustále menilo – raz tam bolo a inokedy nie,“ vysvetlil Bratislavským novinám Igor Zbojan, ktorý sa vo februári tohto roku stal gestorom a iniciátorom remeselnej obnovy kameňa pamätnej tabule pripomínajúcej návštevu Svätého Otca v Rači. „Malo ísť o pozlátenie písmen a vyčistenie kameňa. Mená správcu miestnej farnosti a bývalého starostu už boli podľa slov JUDr. Zbojana ešte pred úpravou z pamätnej tabule odstránené. Mestská časť Bratislava – Rača príkaz na odstránenie časti textu nedávala,“ uvádza sa v stanovisku miestneho úradu, pod ktorým je podpísaná Tatiana Ratkovská z oddelenia kultúry a športu a poskytla nám ho račianska hovorkyňa Eva Miklánková.

„Nakoľko sa približne o 40 dní, teda v septembri 2018 má konať u nás v Rači ako aj v Petržalke malá slávnosť pri príležitosti 15. výročia poslednej návštevy pápeža Jána Pavla II. v Bratislave, tak nepredpokladám, že by sa mala dovtedy pamätná tabuľa ešte nejako meniť,“ dodal Igor Zbojan. Jedinou chybičkou krásy súčasnej tabule je to, že po odstránení pôvodných mien to teraz vyzerá trochu tak, že Karol Wojtyla, teda Ján Pavol II., bol nielen 264. pápežom, ale aj správcom rímskokatolíckej farnosti v Rači či starostom tejto mestskej časti. Veď ostatne posúďte sami, či to aj na vás tak nepôsobí... 

Zdroj: MČ Rača

​(ars, foto:  MČ Rača, abn)

Páčil sa vám článok?