VIDEO: Pripomeňte si zopár najväčších letných hudobných hitov spojených s Bratislavou

31.7.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Takmer polovica prázdnin už je za nami, ale horúčavy, ktoré v tomto období doslova kulminujú hovoria o tom, že leto sa len blíži k svojmu vrcholu. A k nemu neodmysliteľne patria aj voda, slnko, smiech, zábava, dobrá nálada či hudba. Poďte si spolu s nami vypočuť niekoľko pesničiek, ktoré sú späté s našim hlavným mestom - či už vďaka exteriérom alebo samotným interpretom.

1. EGO ft. Robert Burian - ŽIJEME LEN RAZ

Prvý sólový singel rapera s umeleckým menom EGO zo skupiny Kontrafakt, ktorý sa v skutočnosti volá Michal Straka, sa stala v krátkom čase obrovským hitom. Vznikla v júni 2012 a za šesť rokov si na YouTube videoklip pustilo neuveriteľných 64-miliónov používateľov internetu. Ego k nemu nakrúcal zábery na Zlatých pieskoch alebo v neďalekom Senci a neváhal pri nich ani riskovať vlastné zdravie, keďže si pri jednej zo scén zjavne dosť bolestivo narazí tvár pri spúšťaní sa na tobogáne. 

Pesnička sa stalo takým fenoménom, že už nasledujúce leto ju prevzali do svojho repertoára aj iný umelci ako napríklad Jozef Bomboš - člen bývalej skupiny Monte Rosa, ktorý ju spolu so svojou vokalistkou takto interpretoval v roku 2013 na jazere Duchonka. 

Vlani vznikla dokonca aj verzia v podaní slovenského prezidenta Andreja Kisku zo zostrihu jeho televíznych prejavov:

 

2. Igor Kmeťo ml. ft. Anita Soul a Rytmus - ONA MÁ ŠTÝL

Pesnička sa na Youtube objavila v apríli 2013 a odvtedy si ju tu prehralo vyše 17-miliónov ľudí. Videoklip sa nahrával v areáli kaštieľa v Tomášove, ktorý je len niekoľko kilometrov od nášho hlavného mesta a dominujú v ňom zábery na telá v plavkách, ale aj bazénové scény. Ide o veľmi chytľavú pieseň, v ktorej sa stretli traja vtedy mimoriadne populárni interpreti a ich fanúšikovia si ju s obľubou púšťajú dodnes.

3. S hudbou vesmírnou - JE NÁM TEPLO

Skladba Je nám teplo vznikla presne pred dvoma rokmi počas letných horúčav v roku 2015. V auguste sa objavil na YouTube aj klip, v ktorom okrem trojice interpretov Dominiky Zeleníkovej - Morávkovej, Daniela Kisa a Mareka Kolenu účinkuje napríklad aj známy český herec a režisér Jiří Mádl, ktorý má v piesni takisto svoj part. Pesničku si za dva roky pozrelo vyše 15 miliónov ľudí, teda obrazne povedané ju aspoň raz videl každý obyvateľ Česka a Slovenska. Dej sa odohráva v rozhorúčených bratislavských uliciach, pri autobusovej stanici, uvidíte v ňom spotenú MHD-čku aj SAD-čku, ale aj kúpanie sa či originálne tanečné kreácie v jednom z jazier blízko Bratislavy.

4. ELÁN - Mám chuť na niečo chladené

Skladba vznikla v roku 1981 a gro klipu vzniklo na kúpalisku Tehelné pole, hoci začiatok sa odohráva na terase reštaurácie pri Bratislavskom hrade, odkiaľ by tak rýchlo členovia legendárnej kapely Elán oblečení v županoch a plavkách asi až ku starému zimnému štadiónu na ulici Odbojárov nedoskákali. Pesnička sa stala akousi neplánovanou reklamou na nápoj značky Vinea. A takisto sa dočkala po rokoch svojej cover verzie, o ktorú sa postarala speváčka Tina. V ňom však už veľa reálnych miest neuvidíte, nakoľko je takmer celý digitálne animovaný.

5. HORKÝŽE SLÍŽE - Brďokoky

Nitrianska kapela populárna aj v susedných Čechách sa v roku 2002 vybrala nakrúcať klip ku skladbe z albumu Kýže sliz a trochu si v nej doberajú Bratislavu, niektoré jej dominanty a zvyklosti obyvateľov. Na druhej strane v klipe môžete vidieť Bratislavský hrad ešte pred rekonštrukciou, jazdu po Moste SNP, Krížnu ulicu, ale aj petržalské paneláky. A dej vrcholí na súkromnom bazéne, kde nechýbajú babenky, ktoré krútia bokmi presne ako kedysi v známej diskotéke Bocaccio. Tá však v čase vzniku klipu už dávno neexistovala. Na jej mieste dnes stojí Golem Health Club Relaxx. 

(ars, foto: TASR, video: YouTube)  

Páčil sa vám článok?