VIDEO Takto vyzerali prvé roky sídliska v Petržalke: Jeden nefunkčný telefón, provizórne obchody

29.7.2018
0
Petržalka v roku 1979

Zdroj: youtube.com - Výstavba Petržalky

Páčil sa vám článok?

Petržalka je dnes veľmi peknou časťou Bratislavy, kde sa naozaj príjemne býva. V začiatkoch sídliska to však bolo úplne iné, veď posúďte sami.

Ešte pred rokmi sa Petržalke hovorilo i betónová džungľa a nebola to náhoda. Dnes tu nájdeme krásne zákutia, športoviská, zeleň, v prvých rokoch sídliska, teda na konci 70-tych rokov 20. storočia, to bolo inak. Dominovala mu sivá farba, stavebný neporiadok a dnes krásne stromy ešte len čakali na svoje zasadenie. Taktiež chýbali akékoľvek väčšie obchody, ešte v 80-tych rokoch chodili Petržalčania na väčšie nákupy potravín do Prioru na dnešnom Kamennom námestí. Jednoducho na najväčšom slovenskom sídlisku sa najskôr bývalo a až postupne sa dobudovalo všetko ostatné.

Ako vyzeralo sídlisko v roku 1979, si pozrite v nasledujúcom dokumente:

Výstavbu sídliska v Petržalke odštartovali 2. apríla 1973, keď položili základný kameň (na dnešnom Námestí hraničiarov). "Výstavbu rozdelili na viacero častí, ktoré sa stavali na viac etáp. Prvú skupinu súborov stavieb "Háje" stavali v rokoch 1973 – 1979, následne sa výstavba presunula do južnej časti – Lúky a posledná etapa zahŕňala výstavbu časti, na ktorej stála pôvodná dedina Petržalka – Dvory. Posledná etapa výstavby územia "Centrum" mala riešiť hlavnú severo-južnú komunikačnú os a napojenie na veľké centrum Bratislavy. Táto etapa však nebola ukončená. Prvý panelák bol skolaudovaný na Romanovej ulici 3. augusta 1977," informuje o svojej histórii mestská časť na sociálnej sieti.

(ms) 

Páčil sa vám článok?