FOTO Úchvatné divadlo na oblohe: Pozrite si tieto zábery zo zatmenia Mesiaca v Bratislave

28.7.2018
0
Pohľad na Most SNP a Petržalku počas zatmenia Mesiaca

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v storočí, ktoré sme mohli pozorovať počas uplynulej noci, vylákalo von možno aj tisícky Bratislavčanov. Pozrite si pár záberov z tejto udalosti.

Ľudia pozorovali tento vzácny astronomický úkaz doslova všade, na strechách domov, vrátane reštaurácie UFO, či len tak na uliciach. Organizované pozorovanie, pri ktorom ste si mohli vyskúšať aj pohľad cez hvezdársky ďalekohľad, sa konalo napríklad na Bratislavskom hrade či v Cvernovke.

FOTOGALÉRIA:

Išlo o najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí, pretože fáza úplného zatmenia trvala takmer dve hodiny - 104 minút. Čiastočné zatmenie sa začalo o 20:24, následne prišlo od 21:30 k úplnému zatmeniu, ktoré trvalo až do 23:13 h.

Zatmenie Mesiaca je prírodný úkaz, ktorý nastáva vtedy, ak sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky a zemský tieň dopadne na Mesiac. Je to teda astronomický úkaz, pri ktorom tieň Zeme dopadá na povrch Mesiaca. Nastáva v čase okolo splnu, keď sa Mesiac počas svojho orbitálneho pohybu dostane do blízkosti predĺženej spojnice Slnko – Zem a vstúpi do tieňa Zeme. Nie je to však tieň zemského povrchu, takzvaný geometrický tieň, ale tieň ovplyvnený atmosférou Zeme.

(ms)

Páčil sa vám článok?