Na Zlatých pieskoch si na svoje prídu všetky ročníky: Čo nové tam túto sezónu nájdete?

22.7.2018
Areál Wakelake na Zlatých pieskoch

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

So školskými prázdninami odštartovala aj letná dovolenková sezóna. My sme sa v prvých júlových dňoch boli pozrieť, ako to asi bude vyzerať tento rok na jazere Zlaté piesky.

Jazero má šírku asi 400 metrov a na niektorých miestach hĺbku 30 metrov. V jeho strede sa nachádza lesnatý ostrov. Na oficiálnej pláži je v letnej sezóne zabezpečená komplexná vodná záchranná služba. Súčasťou prírodného kúpaliska je aj rozľahlý rekreačný areál, ktorý naplno ožíva najmä v letných mesiacoch a patrí pod mestskú organizáciu Správa telovýchovných a rekreačných zariadení. Jej pracovníci a brigádnici sa tu počas leta starajú o bezproblémovú prevádzku, bezpečnosť návštevníkov a poriadok. Vchod do areálu je asi 200 metrov od konečnej električiek a upozorňuje naň aj informačný panel, na ktorom už zanechal zub času výraznú stopu a možno by sa ho už zišlo vymeniť za novší alebo aspoň premaľovať, lebo naozaj nevyzerá vôbec lákavo.

V stredisku sa nachádza aj Autocamp Zlaté Piesky, ktorý disponuje 45 chatkami jednoduchého turistického typu (sú vybavené stolom, stoličkami, skriňou a poschodovými posteľami. Presne 25 chatiek už má aj chladničku, ale žiad­na nemá WC ani kúpeľňu. Spoločné sociálne zariadenie s toaletami, umývadlami a sprchami sa nachádza na začiatku campu, v ktorom sú trávnaté plochy pre postavenie až 300 stanov. V čase našej návštevy už boli niektoré chatky obsadené, iné zívali prázdnotou a aj stanov v ich okolí bolo postavených zatiaľ len minimum. „Uprostred sezóny to tu poriadne žije. Myslím, že niektorí dovolenkári najmä z Česka tu trávia doslova celé leto, a to každoročne,“ povedala nám pani Jana, ktorá v areáli Zlatých pieskov prevádzkuje jeden z bufetov. Na bezpečnosť návštevníkov dozerajú príslušníci súkromnej bezpečnostnej služby a areál je navyše ešte aj pod dohľadom kamier. Novinkou je, že sa plotom oddelila platená strana Zlatých pieskov s autocampom od brehu jazera pri Ceste na Senec, kde je situovaná napríklad aj reštaurácia U vodníka povestná obrovskými porciami jedál. K nej sa dovolenkári či návštevníci prírodného kúpaliska dostanú až po 18-tej hodine večer, teda až po skončení oficiálnej dennej prevádzky. Ceny na oficiálnej pláži sa v porovnaní s minulým rokom nezmenili. Vstupné je pre dospelých 4 eurá.

V objekte je celkovo až 15 bufetov a prevádzok s občerstvením, ale aj priestor pre športové aktivity: outdoor fitness, street workoutové ihrisko či beachvolejbalové ihrisko, trávnatá plocha s bránkami vhodná na futbal, požičovňa kajakov, vodných bicyklov a lodiek, stoly na stolný tenis a golfové patovacie ihrisko. Deti sa môžu vyšantiť na rôznych atrakciách, ihriskách s lezeckou stenou, tobogáne, ale aj pieskovej pláži, vďaka ktorej získali Zlaté piesky v minulosti mimoriadnu obľubu, ale s najväčšou pravdepodobnosťou aj pomenovanie.

Tento rok sa oficiálne sezóna na Zlatých pieskoch začala 5. júna, ale jazero využívajú ľudia na slnenie či kúpanie aj v skorých ranných či neskorých jesenných mesiacoch. „Už som zažil aj v novembri počas rybačky, že sa kúsok odo mňa chlapík vyzliekol do plaviek a vliezol do ľadovej vody, kam by som ani ruku nestrčil,“ podelil sa s nami o svoj zážitok Peter.

Obľúbeným miestom rybárov je breh jazera nachádzajúci sa oproti veľkoobchodu KON-RAD. Dá sa tu totiž bez problémov parkovať a to bezplatne. Aj na tejto strane je jeden bufet, ktorého priestory nedávno majitelia renovovali. Od slniečka si môžete oddýchnuť aj vnútri a dať si niečo z klasickej ponuky ako vyprážaný syr, hot-dog či grilovaný hermelín. Naopak, ak si chcete užiť slnečné lúče pri dobre vychladenom pive, môžete tak urobiť na streche bufetu, kde sa momentálne pripravuje chill-zóna s tuli vakmi a príjemným posedením. Čo sa týka športového vyžitia, v prevádzke je detské ihrisko, aj ihrisko na beachvolejbal. „Začali sme s výstavbou športovej zóny, ktorá bude obsahovať cvičiace prvky, priestor pre cvičenie jógy či ihrisko pre bojové umenie MMA,“ informoval nás prevádzkar.

Na pláži sa od minulej sezóny nič nezmenilo, je trávnatá a vystupňovaná drevenými doskami a s pomerne dobrým prístupom do vody. Od bufetu smerom k záhradkárskej oblasti sa nachádza ešte aj tzv. nudistická zóna, ktorú minimálne štyri mesiace v roku okupujú najmä tí, ktorí chcú mať opálené celé telá a baví ich kúpanie bez plaviek.

Pomerne novou dominantou Zlatých pieskov je areál Wakelake, ktorý sa z roka na rok viac a viac rozrastá a je vyhľadaným a obľúbeným miestom najmä pre mladšie ročníky. Pre náročnejších hladošov pribudla reštaurácia, kde budú servírovať jedlá a nápoje iba do skla a v ponuke sú napríklad hamburgery, jedlá na grile, ryby či steaky. Niečo pod zub náj­dete aj v bare, ktorý ponúka okrem raňajkového menu aj zaujímavé denné menu, polievky, šalát, pizzu, cestoviny či rizoto. Nudiť sa tu naozaj nebudete. Viete sa tu komplexne športovo vyžiť, ale samozrejme, že ihriská aj športové pomôcky sú za poplatok, ktorý je uvedený na webovej stránke prevádzky. Ak nepreferujete vodné športy, môžete si zahrať beach volejbal či beach tennis. Nájdete tu aj stolný futbal, šípky či playstation. Číslom jedna je tu však wakeboarding - vodný šport, ktorý vznikol kombináciou vodného lyžovania, snowboardingu a surferských techník. „Cez hlavnú sezónu (jún, júl, august) je pre začia­točníkov možnosť jazdiť zadarmo v pondelok od 9:00 do 12:00, až kým sami neprejdú celé kolečko,“ informoval nás Michal Mišenko z Wakelake. Novinkou sezóny je online rezervačný systém paddleboardov (čo je doska, na ktorej sa jazdec pohybuje v stoji pomocou pádla). O ich požičanie bol veľký záujem a na voľný ste niekedy museli čakať dlhé hodiny. Dobrou správou je, že zvýšili aj počet dosiek na prenájom. Kým vlani ich bolo len 6 ks, tak v tejto sezóne ich bude v obehu 15 až 20.

Na móle Wakelake prenajímajú aj pohodlné posteľové ležadlá, ktoré sa dajú rezervovať cez čipový systém za kredit vo výške 100 eur, ktorý môžu využiť za konzumáciu jedál a nápojov v bare alebo športové aktivity. Často v areáli robia narodeninové oslavy, firemné párty či eventy na kľúč a sezóna tu v závislosti od počasia trvá približne od mája do októbra.

(ars, cuki)

Páčil sa vám článok?