FOTO: Letecké zábery Bratislavy – možno si na nich nájdete aj váš dom, školu či pracovisko...

19.7.2018

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Naše hlavné mesto vyzerá z vtáčej perspektívy naozaj celkom zaujímavo a atraktívne. Dôkazom sú aj snímky urobené z vrtuľníka na jar 2015, ktoré nám poskytol fotograf Marián Dekan. Môžete na nich vidieť nielen historické centrum Bratislavy so všetkými pamiatkami, najväčšie slovenské sídlisko, ale dokonca ešte aj objekty či priestranstvá, ktoré dnes už neexistujú...

Zdroj: Marián Dekan

​V okolí budovy bývalého presscentra, ktoré sa dnes volá Tower 115 vyrástlo viacero nových objektov a v súčasnosti tu tiež panuje čulý stavebný ruch.

Zdroj: Marián Dekan

​Vpravo je budova Hotela Kyjev, uprostred Klemensova ulica a nad Starým mestom dobre vidno aj Kramáre a nad nimi televíznu vežu.

Zdroj: Marián Dekan

​Vpravo dole je Univerzita Komenského a v strede obrázku sa nachádza Šafárikovo námestie, kde dnes budujú nový Landererov park.

Zdroj: Marián Dekan

​Pod pamätníkom na Slavíne sa nachádza lukratívna vilová štvrť, kde býva napríklad aj herec a exminister kultúry Milan Kňažko. 

Zdroj: Marián Dekan

​Nová výstavba v petržalskej štvrti kúsok za Starým mostom. Vľavo úplne dole môžete vidieť ešte aj kúsok bývalého futbalového štadiónu Artmedie.

Zdroj: Marián Dekan

Vľavo nákupné centrum Aupark, vpravo areál výstaviska Incheba a v pozadí aj Gymnázium Alberta Einsteina, ktoré starí Bratislavčania volali Makarenkova.

Zdroj: Marián Dekan

​Vľavo sa nachádzajú Palisády a po pravej strane môžete vidieť Grassalkovichov palác či Úrad vlády aj s ich rozľahlými záhradami.

Zdroj: Marián Dekan

​V strede je Zochova ulica a vpravo Župné námestie s Ministerstvom spravodlivosti či kostolom a kláštorom U kapucínov.

Zdroj: Marián Dekan

​V strede je jedna z najvyšších budov Bratislavy - sídlo NBS a na pravej strane sa vám možno podarí identifikovať historický dom s názvom Alžbetka.

Zdroj: Marián Dekan

​Vľavo hore je jazero Štrkovec a vpravo dole Ondrejský cintorín a za ním nová výstavba na Karadžičovej ulici.

Zdroj: Marián Dekan

​Mlynské nivy tiež výrazne zmenili svoju tvár. Autobusová stanica už neexistuje a vedľa budovy VÚB vyrástla nová štvrť Twin City.

Zdroj: Marián Dekan

​Petržalské Dvory, Lúky a Háje. Vpravo je Chorvátske rameno, vľavo Panónska cesta a medzi nimi pestrofarebné petržalské paneláky. 

Zdroj: Marián Dekan

​Pozornému oku možno neunikne ani Kostol svätej rodiny, ktorý v roku 2003 navštívil pápež Ján Pavol II. Na priestranstve okolo kostola sa konala svätá omša, na ktorej sa zúčastnilo 250-tisíc pútnikov z celého Slovenska.

Zdroj: Marián Dekan

​V popredí Veľký Draždiak - azda najznámejšia vodná plocha v Petržalke. Do lesíkov po pravej spodnej strane fotografie sa kedysi chodieval prechádzať legendárny herec Ladislav Chudík, ktorý býval v osemposchodovom paneláku na Starhradskej, predtým Saburovovej ulici.

Zdroj: FB M.D.

​Nad územím mestskej časti Nové Mesto. Určite spoznávate Polus, štadión Pasienky, Novú dobu či budovu zvanú "Kukuričák" alebo Slimák. 

(ars, foto: Marián Dekan) 

Páčil sa vám článok?