FOTO a VIDEO: Vychutnajte si vzácne historické zábery z legendárneho centrálneho trhoviska

16.7.2018

Zdroj: FB Stará Bratislava

Páčil sa vám článok?

Centrálne trhovisko je dodnes hovorovým výrazom pre Trnavské mýto, ktoré sa za minulého režimu volalo Námestie Františka Zubku. Na dnešnej križovatke Trnavskej, Vajnorskej, Krížnej a Šancovej ulice vzniklo spontánne na konci 19. storočia, pričom úplne na začiatku to bol dobytčí trh zameraný najmä na predaj hovädzieho mäsa.

Neskôr pribudli aj stánky so zeleninou, ktorú aj v rámci Bratislavy pestovali Bulhari a Juhoslovania v neďalekých záhradkách. Na ich miestach však dnes stoja obytné domy, ale o trhovníkov a teda ani pestrý program na centrálnom trhovisku nikdy nebola núdza. To sa nachádzalo neďaleko železničnej stanice Bratislava – filiálka, na ktorú kedysi chodili vlaky napríklad aj z Trnavy či Dunajskej Stredy, odkiaľ sa vozilo naše tradičné južné ovocie – hrušky a jablká. A dobré dopravné spojenie sem bolo aj z Pezinka či Rače, čo boli a našťastie ešte stále sú naše vychytené vinohradnícke lokality, takže aj o prísun hrozna, burčiaku, bieleho či červeného vína nemali na centrálnom trhovisku počas sezóny nikdy núdzu.

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Nachádzali sa tu drevené stánky, búdy či pulty, ktoré tu každý večer a v sobotu poobede po odchode predajcov slúžili na posedenie návštevníkov tunajších viech. Prípadne si pri nich dali dva deci aj postojačky.

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Táto fotografia vznikla s najväčšou pravdepodobnosťou v nedeľu...

Trhovisko bolo pomere rozľahlé a po jeho ľavej strane smerom na vtedajšiu Malinovského ulicu bolo aj parkovisko pre nákladné a osobné autá.

Zdroj: FB Stará Bratislava

​V časoch, keď ešte nebol na Centrálnom podchod, tak na bezpečnosť dopravy a hlavne chodcov dozerali príslušníci Verejnej bezpečnosti, ktorí tu mali vybudovanú aj sklenenú búdku. Stála na mieste, kde je dnes východ z podchodu pred Istropolisom. Na trhovisku sa dalo pomerne dobre aj najesť bez ohľadu na to či ste dostali chuť na pečenú klobásku, maďarský guláš či viedenskú roštenku.

Atmosféra centrálneho trhoviska v 60-tych rokoch minulého storočia je zachytená aj v strihovom televíznom dokumente:

Vzácnosťou v tomto videu bol napríklad aj tzv. Berchtoldov palác s veľkým parkom, ktorý bol postavený v roku 1832. Ten slúžil aj ako kláštor tešiteľov, ale sídlila v ňom Ľudová škola umenia. Práve na území parku vzniklo trhovisko.  Palác v roku 1981 zbúrali a ĽŠU presťahovali na neďalekú Hálkovú ulicu.  

Trhovisko tu fungovalo až do čias, kedy sa na jeho mieste začal stavať Dom odborov.

Zdroj: FB Stará Bratislava

Vtedy sa značná časť trhu presťahovala na Miletičovu ulicu, respektíve novopostavenej budovy Tržnice, ktorá vyrástla začiatkom 80-tych rokov priamo na ploche medzi Malinovského a Steinerovou ulicou. Svoj najväčší boom však už má aj tzv. nová tržnica dávno za sebou a počet stánkov, ktoré sú každodenne zaplnené tovarom je každým rokom menší a menší. Starší Bratislavčania si možno ešte spomenú, že zo začiatku bola v podzemných priestoroch tržnice aj predajňa potravín či mäsiarska samoobsluha. Dnes je v týchto priestoroch Bastion Pub, respektíve tanečný a nočný klub The Square.

Zdroj:

​Nakupovať sa chodí skôr do neďalekého Centrálu. Atmosféru centrálneho trhoviska si môžete pripomenúť aspoň v predstavách aj pri počúvaní rovnomennej pesničky skupiny Lojzo, ktorá sa objavila na jej debutovom albume v roku 1985.

Takto ju Lojzovci naživo zaspievali v roku 2012 na vianočných trhoch v Petržalke:

(ars, foto a video: FB Stará Bratislava, YouTube)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie