Autistické centrum otvorí svoje brány

23.11.2006
Páčil sa vám článok?

Druhý ročník Dňa otvorených dverí spojeného s odborným výkladom pripravilo Autistické centrum Andreas na Galandovej ulici na utorok 28. novembra v čase od 10.00 do 15.00 h.

Autistické centrum Andreas je neziskovou organizáciou, ktorá vznikla v novembri 2001. Ide o úzko špecializované zariadenie, jediné svojho druhu na Slovensku, ktoré poskytuje komplexnú starostlivosť výlučne pre klientov postihnutých autizmom. „Centrum vzniklo z iniciatívy rodičov autistických detí i odborníkov,“ uviedla členka dozornej rady centra Františka Ďurkovská. „Zameriava sa na včasnú diagnostiku, sociálne poradenstvo, mimoškolské a voľnočasové aktivity osobám postihnutých autizmom z celého Slovenska. Cieľom je zabezpečenie chránených dielní a celoživotného bývania  aj dospelým autistom, keď to finančné podmienky dovolia.“

V rámci Dňa otvorených dverí sa verejnosti predstaví novo zrekonštruované centrum, ktoré rok sídlilo v náhradných priestoroch. Záujemcovia sa budú môcť oboznámiť so službami, ktoré centrum poskytuje, odborníci budú pripravení odpovedať na otázky týkajúce sa problematiky autizmu. Zároveň sa tým odštartuje projekt s názvom Otvárame dvere, aby sa otvárali srdcia, ktorého cieľom je podpora aktivít centra a zároveň pôsobenie na verejnosť v tom smere, aby sa téma autizmu odtabuizovala a zvýšila sa tolerancia voči takto postihnutým ľuďom.

Deň pred Dňom otvorených dverí, v pondelok 27. novembra, bude v Bratislavskej vysokej školy práva na Tomášikovej ulici odborný seminár s názvom Autizmus a integrácia. Okrem zástupcov Andreasu, ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny, a zástupcov ministerstva školstva tu vystúpia s prednáškami aj hostia z Írska, ktorí sa práci s populáciou s autizmom venujú desiatky rokov.

Páčil sa vám článok?