Za starostlivosť o mestskú zeleň môže súkromná firma zinkasovať až 10 miliónov eur!

Staré mesto sa systematicky stará o zeleň - orez.
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť CARNI HERBA sa bude najbližšie štyri roky starať o zeleň na pozemkoch alebo vo vlastníctve mesta. To si od nej môže v nadchádzajúcom období objednať práce až do hodnoty 10 miliónov eur.

Jej pracovníci sa starajú napríklad o Horský park, okolie Mosta SNP, Námestie slobody alebo koridor, kadiaľ povedie električka v Petržalke. „Celkový rozsah je viac ako 2 milióny metrov štvorcových plôch verejnej zelene, zároveň ide o starostlivosť o niekoľko tisíc stromov a kríkových porastov. Na výkon údržby a prác je nasadená najmodernejšia technika a v závislosti od sezóny okolo 50 pracovníkov,“ hovorí Martin Mikulaj. Najviac práce je na jar a na jeseň, najvyššie náklady sú za údržbu trávnikov. Kosí sa 5-6-krát za rok. V zahraničí je momentálne ekologický trend, kedy sa postupne ustupuje od kosenia všetkých plôch na nízko a skôr sa začína preferovať lúčny porast resp. vyššia tráva, kosená približne 2x ročne. Jednak zvlhčuje vzduch a znižuje prašnosť, jednak pomáha opeľovačom. „Mesto testuje v spolupráci s ekológmi prínos pre prírodné spoločenstvá na troch lokálnych lúkach v Karlovej Vsi,“ hovorí Martin Mikulaj a dodáva, že inde kvôli alergénom vykonávajú kosenie čo najčastejšie.  Výhodou pokosenej trávy je estetickejší vzhľad a fakt, že čistota plôch by bola vo vysokej tráve nereálna, ľudia by do nej hádzali odpadky. Hlavné mesto okrem zabezpečenia rutinnej údržby pripravuje v tomto roku aj pilotný projekt komplexných orezov drevín v štyroch mestských častiach - Nové Mesto, Staré Mesto, Ružinov a Petržalka). „Rovnako sa tiež pripravuje niekoľko projektov komplexných revitalizácií parkových plôch,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer. Uviedla  zároveň, že momentálne mesto pracuje na pasporte jednotlivých prvkov zelene a kompletizuje údaje o správcoch zelene.

„K týmto údajom je vytváraná aj celomestská mapa verejnej zelene, v ktorej budú jednotliví správcovia vyznačení. Hlavné mesto spustilo v tomto roku verejne prístupný GIS portál, do ktorého sa po kompletizácii dát tieto mapové vrstvy vložia. Obyvatelia mesta si tak budú môcť jednoducho vyhľadať, kto je správcom danej lokality.“  V súčasnosti môžu občania svoje podnety nahlasovať prostredníctvom e-mailu na info@bratislava.sk alebo telefonicky na telefónne číslo +421 259 356 111

(in, foto: abn)

Páčil sa vám článok?