FOTO: Bývalým žiakom z Jesenského musí byť pri pohľade na ich chátrajúcu školu asi poriadne smutno!

27.6.2018
ZŠ Jesenského

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Už takmer šesť rokov prešlo, odkedy školu na Jesenského ulici vyradilo ministerstvo školstva zo siete školských zariadení. Objekt v lukratívnej časti Starého Mesta je odvtedy prázdny, nikým nevyužívaný ani neudržiavaný a doslova sa začína rozpadať ľuďom pre očami. A pritom ide o kultúrnu pamiatku!

Čiernym dňom sa pre bývalú základnú školu na Jesenského ulici č. 6 stal 30. jún 2012, kedy sa v nej poslednýkrát rozdali žiakom koncoročné vysvedčenia a následne ju Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyradilo zo siete škôl a školských zariadení Slovenskej republiky. Dovtedy sa dlhých štrnásť rokov o budovu súdila rímskokatolícka cirkev s mestom Bratislava v rámci reštitučných nárokov a keď súd vyhrala, tak povedala, že na jej prevádzku nemá potrebné finančné prostriedky a predala ju súkromnej firme. Novým vlastníkom sa stala firma INUQ so sídlom na Panskej ulici, ktorá s ňou však už šesť rokov nič nerobí a tak celý objekt chátra. Omietka na budove opadáva, steny na viacerých miestach praskajú a početné podpisy či pokusy o výtvarné diela sprejerov sú len grafickým vyjadrením toho, že bývalá škola je momentálne bez svojho správcu či pána.

Zdroj:

​Predaj školy rímskokatolícka cirkev pred niekoľkými rokmi odôvodnila tým, že Farnosť sv. Martina nemala dostatok peňazí na prevádzku a údržbu školy, pretože má dosť vysoké náklady s údržbou a nevyhnutnými opravami Dómu sv. Martina a práve prostriedky získané z predaja budovy chce použiť najmä na jeho rekonštrukciu.

Škola na Jesenského ulici č.6 bola postavená v roku 1870 na základe projektu legendárneho bratislavského architekta Ignáca Feiglera ml., ktorý okrem tejto eklektickej budovy navrhol napríklad aj pôvodnú podobu Hlavnej železničnej stanice alebo nemocnice na Mickiewiczovej ulici. Ešte počas fungovania výučby bola prvou školou pridruženou k UNESCO a budova je dodnes kultúrnou pamiatkou.

Viac fotografií chátrajúcej školy si môžete pozrieť v našej galérii:

(ars, foto: V.R., Google Maps) 

Páčil sa vám článok?