Užite si dnešný prvý letný a poriadne horúci deň – už zajtra sa poriadne ochladí!

21.6.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Prvý letný deň, ktorý vychádza na dnes, teda štvrtok 21. júna 2018 je poriadne horúci. V Bratislave sme leto, ktoré podľa kalendára nastalo o 12:07 privítali tridsaťstupňovými horúčavami. Už zajtra majú teploty výrazne klesnúť a očakáva sa aj celkové zhoršenie počasia.

Letný slnovrat, koniec jari a začiatok leta, nastal práve dnes 21. júna 2018 o 12:07 hod. SELČ (stredoeurópsky letný čas). Dnes sa severná pologuľa priblížila najbližšie k slnku a my si vďaka tomu užijeme najdlhší deň a zároveň najkratšiu noc v roku. Dátum 21.júna je známy tým, že sa oficiálne začína astronomické leto. Na Slovensku sa najtradičnejším zvykom oslavy letného slnovratu stalo pálenie svätojánskych ohňov. Na území Bratislavy letná sezóna odštartovala v predstihu na viacerých kúpaliskách a ak máte chuť sa okúpať alebo si zaplávať, tak to urobte ešte dnes. 

Pekné a slnečné počasie by malo vydržať až do večera. Počas noci sa už očakáva zvýšená oblačnosť a zrážky. Podľa aktuálnej predpovede sa má už od zajtra postupne ochladiť a preto si letné počasie užijeme len v priebehu dneška. Od piatku teplota klesne na 15°C až 18°C a  Slovenský hydrometeorologický ústav už varoval pred búrkami s intenzívnymi lejakmi a vetrom.

(ars, TASR, ilustračné foto: TASR)

Páčil sa vám článok?