VIDEO: Pozrite si vizualizácie plánovanej rekonštrukcie kaštieľa a parku v Rusovciach a povedzte nám svoj názor

12.6.2018

Zdroj: Youtube

Páčil sa vám článok?

Neuveriteľných 75 miliónov eur by mala stáť rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky - kaštieľa a parku v Rusovciach, ktorú v pondelok na Úrade vlády SR predstavili zástupcovia Združenia NKP Rusovce. To sa stalo víťazom verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie. Na verejnosť sa zároveň dostali vizualizácie budúcich priestorov, ktoré však podľa prvých reakcií vzbudili medzi ľuďmi skôr rozpaky než nejaké extrémne nadšenie...

Takto by mala v roku 2023 po skončení rekonštrukcie vyzerať rytierska sála kaštieľa v Rusovciach:

A reštauračné priestory by mali v budúcnosti vyzerať takto: 

Viacero ľudí po zverejnení vizualizácií plánovanej rekonštrukcie rusoveckého kaštieľa a parku dávalo na sociálnych sieťach najavo svoju nespokojnosť až sklamanie z toho, čo v nich videli, aj keď veria, že v skutočnosti by to po jej realizácii mohlo, teda malo vyzerať lepšie než v počítačovej animácií. Na prezentácií budúcej rekonštrukcie sa zúčastnil aj architekt Jaroslav Médeš, ktorý vypracoval prvý z projektov na obnovu kaštieľa v Rusovciach už v roku 1995 a kritici mu vyčítajú práve to, že plánované zmeny a zariadenie interiérov do značnej miery pripomínajú práve začiatok 90-tych rokov. A rovnaké obdobie vzniku pripisujú aj samotným vizualizáciam. Privítame však, ak nám svoj názor vyjadríte v diskusii. 

Rozpočet ráta s nákladmi 54,9 milióna eur na rekonštrukciu kaštieľa, rekonštrukcia čeľadníka je rozpočtovaná na 17,5 milióna eur a park s historickými záhradami na 3,3 milióna. „Sú to vstupné čísla, s ktorými pôjdeme do verejného obstarávania, očakávame, že súťaž vygeneruje nižšiu cenu," uviedol Peter Kostolný z Úradu vlády SR. Financovanie podľa jeho slov počíta so zdrojmi zo štátneho rozpočtu v rámci ročných tranží, prípadne s použitím grantov, napríklad fondov EHP.

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Zámer pokračovať v jeho obnove schválil kabinet v auguste 2012.

(ars, vizualizácie: youtube)

 

Páčil sa vám článok?