Prví zostanú bez tepla v bytoch neplatiči, výrobcovia tepla čakajú systémové riešenie

18.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pod súčasnú kritickú situáciu, v ktorej sa ocitla väčšina dodávateľov tepla, sa podpísali nesystémové opatrenia ministerstva financií a zmenené pravidlá tvorby ceny tepla pre výrobcov.

Ako nám potvrdili viacerí bratislavskí výrobcovia tepla, pôvodné určovanie cien tepla podľa tzv. vecnej regulácie bolo nahradené cenami maximálnymi. A tie určili okresné úrady ešte na začiatku roka.

Ako nám v tejto súvislosti povedal Vojtech Kinčeš, konateľ spoločnosti Terming, ktorá vyrába a dodáva teplo v Starom Meste, tieto ceny nezodpovedajú reálne dosahovaným cenám. Pre udržanie cien, ako ich stanovil štát prostredníctvom okresných úradov, a tým dosiahnutia legitímnosti svojich požiadavok voči odberateľom s cieľom minimalizovania svojich strát, by mal výrobca tepla minimalizovať náklady na výrobu tepla, teda aj opravy a údržby. Udržať maximálnu výrobu tepla aj za cenu nehospodárnej výroby a prekurovania.

Pre Terming z toho vyplynuli tieto ceny: plynové kotolne 257 SK/GJ, kotolne na pevné palivo 316 Sk/GJ, pre výmenníkové stanice na horúcu vodu 252 Sk/GJ a parné výmenníkové stanice 272 Sk/GJ. Terming momentálne zabezpečuje pokrytie nákladov na výrobu a dodávku tepla z úverových zdrojov. Je to, pochopiteľne, len dočasné riešenie. Ak v blízkej budúcnosti nedôjde k systémovému riešeniu financovania tepla, Terming nebude vedieť výrobu tepla zabezpečiť.

S takmer rovnakými problémami zápasí aj ďalší výrobca tepla - spoločnosť C-term, ktorá zabezpečuje vykurovanie, dodávku teplej a studenej vody do viac ako 57 tisíc domácností, zdravotníckych a školských zariadení v mestských častiach Devínska Nová Ves, Dúbravka, Petržalka. Ide o najväčšiu súkromnú teplárenskú spoločnosť v celej republike.

,,Nesystémové opatrenia a chýbajúce legislatívne nariadenia v oblasti dotácií tepla spôsobujú problémy aj výrobcom tepla, napriek tomu, že nie dostávajú dotácie. Platobná neschopnosť odberateľov tepla, ktoré vyrába naša spoločnosť, spôsobuje nárast pohľadávok na dodávku tepla, ktoré v niektorých dňoch presahujú aj 60 miliónov korún. Ceny tepla stanovené cenovým výmerom pre našu organizáciu sa pohybujú v rozsahu 195 - 221 Sk/GJ. Je problematické ich udržať, ale do konca roka sa nám to podarí,“ povedal riaditeľ C-termu Ján Trnka.V prípade, že sa ocitnú v horšej finančnej situácii, budú podobne ako v minulosti odstavovať neplatičov.

Martina Galátová

Páčil sa vám článok?