Polícia začala stíhať 51-ročnú Bratislavčanku, ktorá zrazila autom cyklistu a z miesta nehody ušla. Aký trest jej hrozí?

23.5.2018
Vážne zraneného cyklistu našli na peknej ceste - skončil v nemocnici - Cyklista
Páčil sa vám článok?

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II vzniesol na základe zabezpečenej dôkaznej situácie a doposiaľ vykonaných procesných úkonov obvinenie z prečinu ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom neposkytnutia pomoci 51-ročnej Ivete z Bratislavy.

Obvinená mala po dopravnej nehode porušiť ustanovenie zákona o cestnej premávke, podľa ktorého je účastník povinný ohlásiť dopravnú nehodu policajtovi, poskytnúť zranenej osobe prvú pomoc, zotrvať na mieste dopravnej nehody a urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky na mieste dopravnej nehody. Za neuvážené konanie hrozí obvinenej žene v prípade preukázania viny v súlade s Trestným zákonom trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov.

Pani Iveta z Bratislavy mala podľa doterajších informácií dňa 27.08.2017 v dopoludňajších hodinách (krátko pred 10.00 hod) na križovatke ulíc Mierova – Hraničná ako vodička na motorovom vozidle zn. VW Golf naraziť do cyklistu. Následným pádom trpel cyklista ťažkú ujmu na zdraví. Obvinená mala po dopravnej nehode z miesta ujsť bez poskytnutia potrebnej pomoci 49-ročnému cyklistovi.

„Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave v tejto súvislosti pripomína zákonné povinnosti vodiča pri dopravnej nehode, ako aj povinnosti účastníka dopravnej nehody a škodovej udalosti. Povinnosťou vodiča, ktorý sa zúčastnil dopravnej nehody je bezodkladne zastaviť vozidlo a zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku," uviedla k prípadu krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Podľa zákona o cestnej premávke je účastník dopravnej nehody povinný:

  • ohlásiť dopravnú nehodu policajtovi,
  • poskytnúť podľa svojich schopností a možností zranenej osobe prvú pomoc a bezodkladne privolať záchrannú zdravotnú službu,
  • urobiť potrebné opatrenia na záchranu osoby alebo majetku ohrozeného dopravnou nehodou,
  • zotrvať na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody,
  • zdržať sa konania, ktoré by bolo na ujmu vyšetrenia dopravnej nehody, najmä premiestnenia vozidiel,
  • urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky na mieste dopravnej nehody,
  • umožniť obnovenie cestnej premávky, najmä premávky vozidiel pravidelnej verejnej dopravy osôb,
  • preukázať svoju totožnosť na požiadanie iného účastníka dopravnej nehody.

Poskytnutie prvej pomoci po dopravnej nehode môže zachrániť ľudský život, prípadne zmierniť následky zranení. Účastníci cestnej premávky, nezabúdajte na to, že poskytnutie pomoci je založené na princípe vzájomnosti. To znamená, že ak niekto pomoc očakáva, mal by sám byť schopný ju poskytnúť.

(ts, ars, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?